Ma 2020. 8. 9, , Emőd napja van.

Nem kérnek az ösztöndíjból a rezidensek

2011.08.25 09:24. -

  Szeged - Havi 190 ezer forintból nem lehet családot alapítani, nem akarom 10 évre lekötni magam – a legtöbb rezidens ezekkel az indokokkal utasítja el az egészségügyi államtitkárság által kidolgozott ösztöndíjprogramot. Tartalom . . .    

Hirdetés

 

Szeged - Havi 190 ezer forintból nem lehet családot alapítani, nem akarom 10 évre lekötni magam – a legtöbb rezidens ezekkel az indokokkal utasítja el az egészségügyi államtitkárság által kidolgozott ösztöndíjprogramot.

Tartalom . . .

 

 

110 rezidens jelentkezett hétfő délig az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalnál (EEKH) az egészségügyi államtitkárság által meghirdetett rezidensi ösztöndíjprogramra. A kiírás szerint 600 szakorvosjelölt és 20 szakgyógyszerészjelölt kapna 5 éven át nettó havi 100 ezer forintos támogatást, ha vállalja, hogy legalább 10 évig a magyar állami egészségügyben dolgozik, és nem fogad el hálapénzt.

– 120 fős évfolyamunkból jó, ha 10-en érdeklődtek az ösztöndíj iránt, de a többiek szinte kinézik őket – mondta Horváth Zoltán, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) szegedi tagja. – 10 évre lekötöd magad egy helyen, ezalatt esélyed sincs, hogy emelkedjen a fizetésed. Havi 190 ezerből pedig nem lehet családot alapítani – vallja a programról, amelyet szerintük a szaktárca minden előzetes tárgyalás nélkül kezdeményezett.

– Ha megszegném a szerződést, vagyis 10 éven belül külföldre mennék dolgozni, vagy hálapénzt fogadnék el, 30 napon belül kamatostul vissza kellene fizetnem az ösztöndíjat. Nem merem aláírni. Honnan vennék hirtelen milliókat? Honnan tudjam, mi lesz 10 év múlva? – kérdezte egy szegedi ifjú orvosjelölt, aki kérte, a nevét ne írjuk le. – A résztvevőknek a szakvizsgáig jelentős anyagi segítséget ad a pályázat – árnyalta a képet Papp Magor, az MRSZ elnöke, de hozzátette: a rezidensek szkeptikusak az ösztöndíjjal kapcsolatban, szövetségüknél a múlt hét végéig nagyjából tízen érdeklődtek, illetve kértek tanácsot. Szerinte nem ez az ösztöndíjprogram a megfelelő megoldás.
Az államtitkárság a program bővítésével válaszolt. Első körben csak azok jelentkezhettek, akik augusztus 20. előtt kapták meg általános orvosi oklevelüket. Hamarosan azok is pályázhatnak, akik a hónap végén vagy október-novemberben tesznek záróvizsgát, illetve még legalább három évig részt vesznek a szakorvosképzésben. Az új pályázati kiírás hamarosan megjelenik az EEKH honlapján és az Egészségügyi Közlönyben is. 12 milliárd forint uniós forrásból pedig folyamatban van egy adó- és járulékmentes, kétéves ösztöndíjprogram előkészítése is, amellyel a tárca a törzsképzést befejező, az első szakvizsgájukra készülő szakorvosjelölteket, a második szakvizsga vagy magasabb végzettség megszerzéséért képzésben részt vevő szakorvosokat és szakdolgozókat, továbbá az őket helyettesítő munkatársaikat szeretné támogatni.

Gyűlnek a felmondások
Horváth Zoltántól tudjuk: mintegy 1700 rezidens felmondólevele van már ügyvédi letétben. Az MRSZ tavasszal jelezte az egészségügyi kormányzatnak: ha december végéig nem sikerül megállapodni a rezidensi és az orvosi bérek rendezéséről, akkor az érintettek tömeges felmondással megbénítják az egészségügyi intézmények működését. Szeptembertől a szövetség az országjáró turnén, kórházakban mutatja be kezdeményezését.

Délmagyarország napilapHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.05 (30. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget