Ma 2020. 7. 15, szerda, Henrik napja van.

Hetekkel előbb kezdődhet a kukorica és napraforgó betakarítása Szolnok megyében

2011.09.01 22:17. -

Amennyiben folytatódik a nyárias időjárás, a megszokottnál akár három héttel is korábban kezdődhet idén a kukorica és a napraforgó betakarítása Jász- Nagykun- Szolnok megyében – közölte a helyi kormányhivatal földművelésügyi igazgatója az MTI-vel. Tovább . . .    

Hirdetés

Amennyiben folytatódik a nyárias időjárás, a megszokottnál akár három héttel is korábban kezdődhet idén a kukorica és a napraforgó betakarítása Jász- Nagykun- Szolnok megyében – közölte a helyi kormányhivatal földművelésügyi igazgatója az MTI-vel.

Tovább . . .

 

 

Kiss Róbert emlékeztetett arra, hogy augusztus első hetét a Közép-Tisza vidéken a sokévi átlaghoz képest hűvösebb időjárás jellemezte. Az ekkor lehullott eső mennyisége átlagosan 10-20 milliméter volt, de egyes térségekben – elsősorban a Jászságban – ez az érték a 80-100 millimétert is elérte.

A csapadék helyenként vihar kíséretében érkezett, ám a növénytermesztőket érintő, számottevő viharkárt nem jeleztek a megyében.

A hónap második harmadától még jelenleg is tarta száraz és meleg időszak.

Az aszály hatására a tavaszi vetésű növénykultúrák érése erőteljesen megindult. A napraforgó és a kukorica betakarítása - amennyiben a jelenlegi időjárás folytatódik - valószínűleg két-három héttel korábban kezdődhet, mint egy átlagos esztendőben. E két növénykultúra fejlettsége – az elhúzódó vetések miatt – szokatlanul szélsőséges határok közt változik: a közelmúltban még virágzó napraforgó- és címerhányás állapotában lévő kukoricatáblák is akadtak – fogalmazott a szakember, aki jelezte: míg egyes parcellákban az erős gyomosodás okoz gondot, addig az optimálisnál később vetett növények a csapadékhiánytól szenvednek.

A napraforgónál kisebb mértékű, a kukoricánál komolyabb terméskieséssel lehet számolni, ha a közeljövőben nem hullik jelentősebb mennyiségű csapadék az Alföldnek ezen a vidékén – hangsúlyozta.

Az kalászosok learatását követően folyamatos a szalma betakarítása és a tarlóhántás, valamint tart a magágy készítés is az őszi vetések alá. A nyárias, csapadékmentes időjárás következtében rendkívül kiszáradt talaj, de hasonlóan nehéz megművelni a korábban belvízzel borított, mára kiszáradt és ez által erősen összetömörödött területeket is.

Ezeken a földeken a fajlagos gázolaj felhasználás jelentősen meghaladja a szokásos mennyiséget. Emiatt előfordul az is, hogy a gazdálkodók nem végzik el a szántást, helyette csupán tárcsázással lazítják fel a talajt. Helyenként a termelők már elkezdték a repce vetését, az előző évek gyakorlatához hasonlóan ezúttal is mintegy 20-25 ezer hektár a vetési szándék a megyében.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében javában tart a vöröshagyma szedése: a termés minősége jó, mennyisége hektáronként 30-40 tonna körül alakul. E növény legnagyobb vetésterülete a Jászságban található. A gazdák a betakarítási időszak előre haladtával folyamatosan csökkenő felvásárlási árakat jeleztek, emiatt a vöröshagyma jövedelmezősége várhatóan elmarad az előzetes várakozásoktól.

A megye gyümölcsöseit ugyancsak rendkívül megviseli a szárazság. Ahol lehet, öntöznek a gazdálkodók. Jelenleg a szilva szedése folyik, a termésmennyiség és a minőség is megfelelő. A meleg időjárás hatására felgyorsult a szőlő érése is, a korai fajták szüretelése ugyancsak megkezdődött.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget