Ma 2020. 2. 28, péntek, Elemér napja van.

A körtefa árnyéka

2011.09.11 11:56. - Booster

Bakos András JEGYZET - "Az elmúlt évtizedben kiderült, hogy Európa még védtelenebb, mint az Egyesült Államok. "Szép helyre ültették át New York nevezetes körtefáját, több száz tölgy mellé, két négyzet alakú medence és megvilágított vízesés közelébe. Tíz évvel ezelőtt majdnem ugyanott bontották ki az ikertornyok romjai alól. Az amerikaiak nem akartak merev emlékművet, inkább olyan teret, amely ismét a mindennapi élet megszokott színhelyévé válhat, ezért döntöttek a park mellett. Egy megnyomorított, de virágzó gyümölcsfa a terrortámadást túlélt nyugati (keresztény) kultúra új jelképe. Csobogó víz és igazi erdő a beton- és üvegrengeteg közepén. Ugyanilyen látványos kontrasztokat mutatva változott a világ a repülőgépes merénylet óta. Tovább . . .            

Hirdetés

Bakos András

Bakos András

JEGYZET - "Az elmúlt évtizedben kiderült, hogy Európa még védtelenebb, mint az Egyesült Államok.

"Szép helyre ültették át New York nevezetes körtefáját, több száz tölgy mellé, két négyzet alakú medence és megvilágított vízesés közelébe. Tíz évvel ezelőtt majdnem ugyanott bontották ki az ikertornyok romjai alól. Az amerikaiak nem akartak merev emlékművet, inkább olyan teret, amely ismét a mindennapi élet megszokott színhelyévé válhat, ezért döntöttek a park mellett. Egy megnyomorított, de virágzó gyümölcsfa a terrortámadást túlélt nyugati (keresztény) kultúra új jelképe. Csobogó víz és igazi erdő a beton- és üvegrengeteg közepén. Ugyanilyen látványos kontrasztokat mutatva változott a világ a repülőgépes merénylet óta.

Tovább . . .

 

 

 
 
 
 

A hivatalos ünnepi megemlékezéseken – például most is, Budapesten, a közép-európai egyetemen – arról szólt a beszéd, hogy az áldozatok nem haltak meg hiába, mert „erősebb, egységesebb" lett a megtámadott nagyhatalom. Innen, tőlünk nézve viszont az látszik, hogy az iraki és az afganisztáni háború nem érte el célját, amelyért megindították. Legalábbis úgy fest, hogy a most elkezdődött forradalmak nagyobb változást hoznak. Lehet, „szétzilálódott" a merényletet kitervelő terrorszervezet, de nem biztos, hogy a pénzügyi és emberi háttere is elolvadt. Az elmúlt évtizedben pedig kiderült, hogy Európa még védtelenebb, mint az Egyesült Államok, nemcsak a terroristákkal, a bevándorlókkal sem tud mit kezdeni. Idén tavasszal a német kancellár és az angol miniszterelnök után a francia elnök is arról beszélt, hogy a befogadó magatartás, a multikulturalizmus megbukott: „a demokráciáinkban túl sokat aggódtunk az újonnan érkezők identitása miatt, és nem eleget azon ország identitása miatt, amely befogadta őket". Ez például azt jelenti, hogy a szociális feszültség, a gyanakvás és agresszivitás itt is kitermelte a maga eszelőseit, mint a norvégiai merénylőt, aki a bevándorlók ellen harcoló keresztes lovagnak tartja magát, és azt képzeli, hogy megbüntette a kormányát. Csak egy őrült. De ahogyan a közel-keleten a terrorizmusból jól megélnek azok, akiknek ez az életformájuk, Európában biztos üzletté vált olyan politikai mozgalmakat gründolni, amelyek a demokrácia alapvető értékeivel szemben az intoleranciát, a türelmetlenséget hirdetik nyíltan – vagy a nyugati értékek védelmében, vagy ellenében, az szemlátomást mindegy.

Ilyen körülmények között tényleg nincs más választás, mint csöndesen hinni a saját igazunkban, nézegetni a New York-i körtefát. Erika, egy Afganisztánt megjárt magyar katonanő mesélte, hogy mindennek, amit a mieink ott építenek, iskolának, rendőrségnek, ivóvízvezetéknek, kútnak őszintén örülnek a helybeliek. Csak akkor komolyodnak el, amikor a mosolygó nyugati katona rohamsisakban, repeszálló mellényben megy oda hozzájuk kezet fogni.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.26 (8. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget