Ma 2020. 7. 3, péntek, Kornél napja van.

A légi rendészet történelméből nyílt kiállítás Szolnokon

2011.09.24 09:11. -

  Szolnok - Október végéig látható a szolnoki repülőmúzeumban az a tárlat, mely a légi rendészet több mint hat évtizedes magyarországi történelmével ismerteti meg a látogatókat - közölte a pénteki megnyitón a kiállítás ötletgazdája és főszervezője. Tovább . . .    

Hirdetés

 

Szolnok - Október végéig látható a szolnoki repülőmúzeumban az a tárlat, mely a légi rendészet több mint hat évtizedes magyarországi történelmével ismerteti meg a látogatókat - közölte a pénteki megnyitón a kiállítás ötletgazdája és főszervezője.

Tovább . . .

 

 

    Megnyitó beszédében Takács Miklós, az Aerotechnika Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a bemutató különlegessége, hogy a légi rendészet múltjából kiállított fotóknak - melyek közül számos légi felvételt az MTI munkatársa, H. Szabó Sándor készített -, újságcikkeknek és egyéb írásos emlékeknek az ország egyetlen működő repülőkiállítása és a katonai repülés honi bölcsője ad otthont.
    Hangsúlyozta: a légi rendészet szorosan kapcsolódik a katonai repüléshez, mely ugyancsak nemrégiben ünnepelte századik évfordulóját. Ennek kapcsán felidézte: már az I. világháború után a csendőrség kötelékében találták meg helyüket a légierő kiszolgált katonái. A II. világháborút követően pedig az újjászervezett rendőrség speciális egységét alkották.
    Hosszú időn át egyetlen M1C "Sokol" típusú cseh repülőgép tartozott a szervezethez, majd a Malév gépparkjából fejlődött a légi rendészet technikai háttere, mely mára világszínvonalúnak mondható.
    Takács Miklós hangsúlyozta: ahogyan az elmúlt évtizedekben, úgy a jövőben is a katonai életpálya folytatását jelentheti a Légirendészeti Parancsnokság.
    Az eseményen Nagy András nyugalmazott alezredes, a
szolnoki gyűjtemény vezetője rögtönzött tárlatvezetés keretében szólt arról is, hogy a rendőrrepülés elmúlt bő hat évtizedes történelme kevéssé ismert és meglehetősen hiányosan dokumentált. A Tisza-parti megyeszékhelyen, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis által működtetett repülőmúzeum azonban a légi rendészet történelemkönyvében is fontos fejezeteket érdemlő tárgyi emlékeket őriz. Például egy szolgálatból kivont L-200A "Morava" típusú repülőgépet és egy hajdani rendőrségi helikoptert, melyek közül az előbbi reményeik szerint hamarosan átfogó felújításon eshet át egy nemrégiben benyújtott pályázatnak köszönhetően.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.01 (25. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget