Ma 2019. 5. 24, péntek, Eszter napja van.

Tiltakoznak a hallgatók az új felsőoktatási törvény ellen

2011.10.07 13:09. - Iroda

A tiltakozók, tüntetők táborát gyarapítva, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is demonstrációt szervez a készülő felsőoktatási törvény ellen.


 

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke elmondta, elfogadhatatlannak tarják a törvényben szereplő  "bújtatott tandíjat és a diákok röghöz kötését". A készülő szabályok ellen az egyetemek és főiskolák október 26-27-i napokra tervezik tüntetéseiket, a területfoglalási engedélyektől függően változó időpontokban.

Az elkövetkező hetekben a legtöbb felsőoktatási intézmény hallgatói fórumokat tart, ahol az érdeklődők feltehetik kérdéseiket. elmondhatják javaslataikat. Az előzetes tervek szerint a felvetéseket eljuttatják az önkormányzati és az országgyűlési képviselőkhöz. Az országos megmozdulást már megelőzte több helyi akció is: Pécsett és Sopronban már voltak tiltakozások, Debrecenben pedig a jövő héten lesz megmozdulás.
 

A kormány előzetes koncepciójában az szerepel, hogy az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgató a képzés megkezdése előtt szerződésben vállalná, hogy az állami támogatás fejében végzése után meghatározott időtartamon belül, meghatározott ideig Magyarországon dolgozik. Példaként 10 év alatt 7 évet, 20 év alatt 15 évet említik, és ennek nem teljesülése esetén a szerződés alapján az állami ösztöndíj formájában felvett és a képzés ellenértékeként a felsőoktatási intézménynek a képzésért befizetett összeget visszatéríteni köteles a diák. A HÖOK ezt nem tartja elfogadhatónak - jelezte a szervezet vezetője.

A HÖOK elnöke szerint továbbra is készek arra, hogy a jelenlegi és jövőbeni magyar hallgatók érdekeit a lehető legnagyobb mértékben, bármilyen törvényes eszközzel érvényre juttassák. Arra a felvetésre, hogy ez jelenthet-e a demonstrációt, ha a jelenlegi formájában fogadják el a javaslatot, azt mondta: a demonstráció törvényes eszköz, és nincs kizárva.

 

Forrás: MTIHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.05.15.
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget