Ma 2020. 2. 28, péntek, Elemér napja van.

Hende Csaba: Magyarország összehangolja a NATO-val középtávú Afganisztán-stratégiáját

2011.10.09 08:26. - Booster

Magyarország összehangolja a NATO-elképzelésekkel most készülő saját középtávú Afganisztán-stratégiáját - biztosította a szövetséges országok védelmi minisztereit csütörtökön Brüsszelben Hende Csaba honvédelmi miniszter.


 A NATO-miniszteri tanácskozás második ülésnapján a fő téma Afganisztán volt. Ebbe az eszmecserébe bevonták az afganisztáni nemzetközi erőben (ISAF) részt vevő nem NATO-tag országokat is, így összesen ötven nemzet képviselői ültek a tárgyalóasztalnál.
    Az ISAF 2014-re teljesen át kívánja adni az afgán fegyveres erőknek az ország biztonságáért viselt felelősséget, és attól fogva inkább csak kiképzési, mentorálási feladatokat akar ellátni a közép-ázsiai országban.
    A magyar kormány Afganisztán-politikája változatlan - tájékoztatta a magyar újságírókat Hende Csaba a tanácskozás közben. Beszámolt a magyarok legújabb afganisztáni tevékenységéről, arról, hogy egy Szolnokról érkezett kisebb csoport szeptember eleje óta Herát tartományban olasz vezetés alatt Mi-17-es helikopterek vezetését oktatja afgán pilótáknak.
    A Baglán tartománybeli újjáépítési csoport mandátumát a múlt héten hosszabbította meg további egy évvel a magyar kormány. Eddig mintegy kétezer magyar katona vett részt hosszabb-rövidebb ideig a 2006 óta működő újjáépítési csoport tevékenységében. Rajtuk kívül több mint ezer magyar katonai szerzett Afganisztánban tapasztalatokat.
    Hende Csaba megjegyezte: amikor Magyarország szövetségesi vállalását teljesítve részt vesz a közös műveletekben, akkor az növeli a magyar országvédelmi képességet is, hiszen a magyar katonák harcedzettebbé, tapasztaltabbá válnak.
    A brüsszeli védelmi miniszteri tanácskozáson sok szó esett arról is, hogy a NATO igyekszik szabadulni a mellőzhető költségektől, áramvonalasítja saját intézményrendszerét, és igyekszik okosan összehangolni a tagállamok védelmi célú kiadásait.
    A NATO parancsnoki struktúrájának átalakítása révén 3 ezerrel csökken a beosztások száma. Ezzel kapcsolatban a honvédelmi miniszter elmondta, hogy Magyarországon ugyanilyen folyamat zajlik. Az idén ezer fővel csökkentik a Honvédelmi Minisztériumban, az összhaderőnemi parancsnokságon, a háttérintézményekben, valamint egyes alárendelt szervekben szolgálók számát. Mindez - mondta Hende - a katonai képességeket nem csorbítja, hanem ellenkezőleg, a honvédség erősítésének irányába mutat.  
    "A magyar honvédség folyamatosan erősödik, és az országvezetés a költségvetési nehézségek, a gazdasági válság ellenére eltökélt a védelmi képességek jelentős mértékű emelése ügyében" - mondta Hende Csaba.
    A miniszter utalt arra, hogy 4 ezer fővel emelik a honvédség létszámát, amiből 3 ezer főt tesz ki a Budapesti Honvéd Kórháznak a hadrendbe történő visszaállítása. Ezzel a magyar haderő csorbítatlan katonaegészségügyi képességre tesz szert - állapította meg a miniszter, és kitért arra, hogy ezzel a kapacitással Magyarország a NATO úgynevezett "okos védelem" programjához, a költségek ésszerű elosztásához is hozzájárul.
    Hende Csaba reményének adott hangot, hogy Magyarország hamarosan harminc darab "félidős" UH-1-es helikoptert kap az Egyesült Államoktól. E helikopterek - jegyezte meg - katasztrófavédelemben, illetve egészségügyi mentésben is használhatóak.
    A honvédséget erősítő lépések sorában említette a miniszter azt is, hogy néhány hónapon belül létrehozzák az új nemzeti közszolgálati egyetemet, és ez - fogalmazott - "új alapokra helyezi a nemzeti tisztképzést".
    Hende Csaba megerősítette azon célját, hogy 2014-re 8 ezer kiképzett önkéntes tartalékos is rendelkezésre álljon Magyarországon.

MTIHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.26 (8. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget