Ma 2019. 9. 18, szerda, Diána napja van.

Hende Csaba: Magyarország összehangolja a NATO-val középtávú Afganisztán-stratégiáját

2011.10.09 08:26. - Booster

Magyarország összehangolja a NATO-elképzelésekkel most készülő saját középtávú Afganisztán-stratégiáját - biztosította a szövetséges országok védelmi minisztereit csütörtökön Brüsszelben Hende Csaba honvédelmi miniszter.


 A NATO-miniszteri tanácskozás második ülésnapján a fő téma Afganisztán volt. Ebbe az eszmecserébe bevonták az afganisztáni nemzetközi erőben (ISAF) részt vevő nem NATO-tag országokat is, így összesen ötven nemzet képviselői ültek a tárgyalóasztalnál.
    Az ISAF 2014-re teljesen át kívánja adni az afgán fegyveres erőknek az ország biztonságáért viselt felelősséget, és attól fogva inkább csak kiképzési, mentorálási feladatokat akar ellátni a közép-ázsiai országban.
    A magyar kormány Afganisztán-politikája változatlan - tájékoztatta a magyar újságírókat Hende Csaba a tanácskozás közben. Beszámolt a magyarok legújabb afganisztáni tevékenységéről, arról, hogy egy Szolnokról érkezett kisebb csoport szeptember eleje óta Herát tartományban olasz vezetés alatt Mi-17-es helikopterek vezetését oktatja afgán pilótáknak.
    A Baglán tartománybeli újjáépítési csoport mandátumát a múlt héten hosszabbította meg további egy évvel a magyar kormány. Eddig mintegy kétezer magyar katona vett részt hosszabb-rövidebb ideig a 2006 óta működő újjáépítési csoport tevékenységében. Rajtuk kívül több mint ezer magyar katonai szerzett Afganisztánban tapasztalatokat.
    Hende Csaba megjegyezte: amikor Magyarország szövetségesi vállalását teljesítve részt vesz a közös műveletekben, akkor az növeli a magyar országvédelmi képességet is, hiszen a magyar katonák harcedzettebbé, tapasztaltabbá válnak.
    A brüsszeli védelmi miniszteri tanácskozáson sok szó esett arról is, hogy a NATO igyekszik szabadulni a mellőzhető költségektől, áramvonalasítja saját intézményrendszerét, és igyekszik okosan összehangolni a tagállamok védelmi célú kiadásait.
    A NATO parancsnoki struktúrájának átalakítása révén 3 ezerrel csökken a beosztások száma. Ezzel kapcsolatban a honvédelmi miniszter elmondta, hogy Magyarországon ugyanilyen folyamat zajlik. Az idén ezer fővel csökkentik a Honvédelmi Minisztériumban, az összhaderőnemi parancsnokságon, a háttérintézményekben, valamint egyes alárendelt szervekben szolgálók számát. Mindez - mondta Hende - a katonai képességeket nem csorbítja, hanem ellenkezőleg, a honvédség erősítésének irányába mutat.  
    "A magyar honvédség folyamatosan erősödik, és az országvezetés a költségvetési nehézségek, a gazdasági válság ellenére eltökélt a védelmi képességek jelentős mértékű emelése ügyében" - mondta Hende Csaba.
    A miniszter utalt arra, hogy 4 ezer fővel emelik a honvédség létszámát, amiből 3 ezer főt tesz ki a Budapesti Honvéd Kórháznak a hadrendbe történő visszaállítása. Ezzel a magyar haderő csorbítatlan katonaegészségügyi képességre tesz szert - állapította meg a miniszter, és kitért arra, hogy ezzel a kapacitással Magyarország a NATO úgynevezett "okos védelem" programjához, a költségek ésszerű elosztásához is hozzájárul.
    Hende Csaba reményének adott hangot, hogy Magyarország hamarosan harminc darab "félidős" UH-1-es helikoptert kap az Egyesült Államoktól. E helikopterek - jegyezte meg - katasztrófavédelemben, illetve egészségügyi mentésben is használhatóak.
    A honvédséget erősítő lépések sorában említette a miniszter azt is, hogy néhány hónapon belül létrehozzák az új nemzeti közszolgálati egyetemet, és ez - fogalmazott - "új alapokra helyezi a nemzeti tisztképzést".
    Hende Csaba megerősítette azon célját, hogy 2014-re 8 ezer kiképzett önkéntes tartalékos is rendelkezésre álljon Magyarországon.

MTIHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 09.11. (36.szám)
Presztízs nyár 2019. VI. évfolyam 2.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget