Ma 2018. 12. 13, csütörtök, Luca napja van.

A magyar festészet napja Szolnokon

2011.10.11 18:43. - Booster

A kárpát-medencei magyar festészet a központi témája az idén tízedik alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Festészet Napjának, mely országszerte számos programmal várja az érdeklődőket


Lakatos Éva - szolnokinaplo.hu

A Magyar festészet napja tíz éve indult Újbudáról, abból a kerületből, ahol annak idején Csontváry Kosztka Tivadar műterme volt - idézte fel a rendezvénysorozat és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közös hétfői sajtótájékoztatóján Kupper András, Újbuda alpolgármestere.

Mint Bráda Tibor festőművész, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke megjegyezte, a nagy magyar festő emléke előtt idén egy libanoni cédrus elültetésével tisztelegnek pénteken. Ezen a napon kerül sor a Magyar festészet napja egyik kiemelt programjára is: a Gellért szálló Forrás termében tíz hazai és határon túli magyar művészettörténész, galériás és művész vitatja meg, van-e a magyar festészetnek nemzeti karaktere? A szimpózium előtt a rendezvénysorozat idei fővédnöke, Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke mond köszöntőt. Bráda Tibor bejelentette: a 10. Magyar festészet napja életműdíját Szentgyörgyi József, míg a fiatal alkotóknak járó elismerést Belényi Szabolcs szatmárnémeti festő kapja.

A rendezvénysorozat keretében nyitja meg kapuit a felújított Szentendrei Művészetmalom és a Szent István bazilika harmadik emeletén létrehozott új kiállítóhely, de számos programmal várja a közönséget többek között a Magyar Nemzeti Galéria, a Képcsarnok Prestige Galéria, illetve Albertirsa, Berekfürdő, Csongrád, és Keszthely kulturális intézményei is.

Szolnokon két helyszínen, a Művésztelep Kert Galériájában, illetve a Szolnoki Galériában is kiállításokkal várják az érdeklődőket. Október 13-án, csütörtökön Krajcsovics Éva Munkácsy-díjas festőművész kiállításának megnyitására kerül sor a Művésztelepen, valamint a Szolnoki Képzőművészeti Társaság alakuló tárlatát is ettől a naptól láthatják az érdeklődők a Szolnoki Galériában. Mindkét tárlat december elejéig várja a magyar festészet iránt érdeklődőket.

 

 

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.12.05. 48.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget