Ma 2020. 8. 7, péntek, Ibolya napja van.

Deloitte: mozgalmas év lesz 2012 az energetikai szektorban

2011.10.13 08:24. - Booster

A nyersanyagárak sűrű ingadozását, a nanotechnológia területén bekövetkező áttöréseket, és az olajkitermelésben alkalmazott új technológiák terjedését sorolja az energetikai szektor jövő évi várható fő eseményei közé a Deloitte "Energy and Resources Predictions 2012" című előrejelzésében.


A Deloitte szerdán közölt előrejelzésében egyebek mellett megállapítja, hogy a ritkaföldfémek ára magas marad, de valószínűleg sűrűn ingadozni fog. A ritkaföldfémek csoportját alkotó 17 elem iránti világpiaci kereslet várhatóan még legalább 2015-ig meg fogja haladni a kínálatot.
    A felmérés alapján az integrált nemzetközi olajvállalatok szétválása folytatódik, s a Deloitte várakozásai szerint a nanotechnológiai kutatások a következő időszakban szakadatlanul folytatódnak. Becslések szerint a nanotermékek globális piaca a következő 10-15 évben ezermilliárd dollár mértékűre növekedhet, egy ilyen méretű piac pedig erőteljes hatással van az energetikai iparágra. A tetőre szerelhető napelemes panelek például éveken belül elavulttá válhatnak, helyüket a jövőben egy a tetőre fújható, festékszerű anyag veheti át, amely elektromos energiává alakítja át a napsugarakat.
    A jelentés szerint a földgázpiac aranykorát éljük, s több okból is a földgáz lesz a legnépszerűbb energiaforrás a jövőben.  Az egyik ok, hogy a környezetvédelmi szabályok várhatóan egyre szigorodnak világszerte, ugyanakkor földgázból bőséges kínálat áll rendelkezésre versenyképes áron, miközben a megújuló energiaforrások - például szél- és napenergia - a folyamatos ellátás biztosítása érdekében kiegészítő forrásokra szorulnak, ami a földgáz lesz.
    Nagy és közepes méretű, tengeri olajkitermeléssel is foglalkozó társaságok vezetőivel készített személyes interjúk alapján a Deloitte jelentése azt jósolja, hogy a tengeri kitermelés szerepe a következő évtizedben egyre összetettebbé és fontosabbá válik. Ennek egyebek mellett az az oka, hogy egyre nehezebben látszik biztosíthatónak a Föld rohamosan növekvő energiaigénye a szárazföldön, alacsony költségszint mellett kitermelhető olajból, illetve egyes országok, például Brazília olajszükségleteik egyre nagyobb hányadát kívánják saját forrásból fedezni, ami miatt saját partjaikhoz közel tengeri olajfúrásba kezdtek, vagy kezdenek a közeljövőben.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.05 (30. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget