Ma 2020. 8. 12, szerda, Klára napja van.

A magas vérnyomás kezeléséről rendeznek nemzetközi orvoskonferenciát Szolnokon

2011.10.15 08:02. - Booster

Mérföldkő lesz a szolnoki Hetényi Géza kórház kardiológiai centrumának fejlődésében az a nemzetközi orvoskonferencia, amelyen a szakma legjelesebb hazai képviselői mellett világhírű professzorok is megosztják majd a résztvevőkkel a magas vérnyomás kezelésére vonatkozó tapasztalataikat - közölte a program főszervezője az MTI-vel.


Herczeg Béla, a szolnoki Hetényi Géza kórház kardiológiai osztályának főorvosa elmondta: a VII. Nemzetközi Hypertonia Nap házigazdája a Magyar Hypertonia Társaság Szolnoki Decentruma és a Szolnok Szívügyünk Alapítvány lesz. A seregszemlének november 11-12. között a Szolnoki Főiskola ad otthont, ahol az előzetes visszajelzések alapján mintegy 250 résztvevő cseréli majd ki egymással a magas vérnyomás kezelésére vonatkozó tapasztalatait.
    Ott lesz a konferencián Giuseppe Mancia az Európai Hypertonia Társaság oktatási testületének elnöke, egyben a milánói orvos-egyetem professzora, illetve Athanasios J. Manolis az Európai Hypertonia Társaság tanácsának tagja és az athéni Asklepion Kórház Kardiológiai Osztályának vezetője.
    A főorvos elmondta, hogy a Tisza-parti megyeszékhelyen kiépült a szív és érrendszeri ellátás teljes feltételrendszere. Az első fontos lépést 2003-ban az jelentette, amikor a betegek és az orvosok birtokba vehették a Tószegi úti telephelyen kialakított új épületet, benne a kardiológiai őrzővel.
    A technikai felszereltség, valamint az ellátás bővítése lehetővé tette, hogy a Szolnok 80-100 kilométeres vonzáskörzetében élő közel félmillió embernek 2006 óta ne kelljen a fővárosba, vagy más vidéki kardiológiai centrumba utaznia, ha szívkoszorúér-festésre vagy stent beültetésre szorul. Egy hónapja a szívritmus-szabályzó (pacemaker) beültetés is megoldottá vált a Hetényi kórházban.
    A napjainkban 96 ággyal működő, Magyarországon, sőt Európa számos régiójával összemérve is kiemelkedő színvonalú helyi kardiológiai központ és magas vérnyomás decentrum fejlesztésére több mint félmilliárd forintot fordítottak az elmúlt évek során - közölte Herczeg Béla jelezve: a létesítményben pillanatnyilag fő-, vagy mellékállásban 20 kardiológus szakorvos dolgozik és jó hírének köszönhetően az osztály - az országos tapasztalatokkal ellentétben - nem küzd orvoshiánnyal.
    A magas vérnyomás betegségről szólva a főorvos kifejtette: világszerte évente mintegy 17 millió ember hal meg szív és érrendszeri megbetegedés következtében, melynek egyik meghatározó kórokaként tartják számon a hypertóniát. Magyarországon ma a magas vérnyomás a felnőtt népesség mintegy kétharmadát veszélyezteti, míg a szív és érrendszeri betegség 52 százalék feletti részarányával vezető haláloknak számít és az előrejelzések alapján ebben az elkövetkező 20 év sem hoz majd számottevő változást.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget