Ma 2019. 2. 19, kedd, Zsuzsanna napja van.

Bodagtól a káposztás tyúkig - cigánygasztronómia testközelből

2011.10.16 08:50. - Booster

Csanádpalota - Közel fél tucat bográcsban rotyogott a gulyás, pörkölt, töltött káposzta: a megyei cigány kisebbségi önkormányzat gasztronómiai fesztiválján jártunk.


Segesvári Csaba - delmagyar.hu
 
 

Ritka alkalom, amikor a megyei cigányok vendégségbe invitálják a szomszédjaikat. Nem, nem esküvőre szólt a harang, hanem a Csongrád Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat egyedülálló kezdeményezésére, a csanádpalotai Gasztronómia Fesztiválra gyűltek szombaton a kultúrházba romák és nem romák.

– Nem csirkének aprítottuk a húst: hogy nézne ki a tányérban, ha a bab nagyobb lenne a marhánál – kérdezett vissza a bográcsban készülő gulyás szakácsa Gáspár József. Szombaton, a napsütéses őszben a csanádpalotai kultúrház udvarán 5 bográcsban főtt az étel. Jó ebédhez szólt a nóta: a művelődési ház színpadán az apátfalvi cigányzene húzta, vagyis pontosabban nyomta, a két énekesből és egy szintisből álló zenekar.
 

Romagasztronómia testközelből. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Megfőzőm a birkát, de nem szeretem. A tyúkot káposztával készítjük el, legyen az savanyú vagy éppen paradicsomos, na, az az igazi cigány étel – osztotta meg velünk Sztáncs Antal az egyedüliként fehér szakácsruhába öltözött főzőmester. A Szegedi Csontdarálók csapata töltött káposztát és marhapörköltet készített. – Füstölt oldalas is kell a káposztába, a bogrács tetejére húsgolyókat is tettünk. Csak, hogy jobb legyen az íze. Azért főzünk két bográccsal, mert a fiúk nagyon lefogytak – mondta nevetve Rádia János, amikor a jó 100 kilós társaira mutatott. – Bodag vagy bokoji. Ezt írja le! – tanácsolta Kincses Ferenc a gasztrofesztivál résztvevője, a szombat délutáni Ki mit tud? szervezője. – Egy időben a szegényebb romák kenyér helyett lisztből és vízből készült pékárút fogyasztottak. Ma már só, élesztő is kerül bele. Szintén kuriózum a cigány tyúk pörkölt, ami nevével ellentétben nem csak szárnyasból áll. 70 százalékban tyúk, a maradék egyharmadban pedig birka-marha-disznó is kerül az ételbe – majd nagy nyelés után hozzátette: Először a marhát és birkát kell a lábosba rakni.
 

Romagasztronómia testközelből. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Bográcsozás közben azt is megtudtuk, hogy ha egy cigány család minket meghív ebédre, illik elfogadni. Elárulták azt is, hogy ez több mint egy udvariassági gesztus, egyfajta befogadásról, elfogadásról van szó.

– Együtt eszünk, iszunk, zenélünk. Ez a lényege – mondta Kolompár László, a Csongrád Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Hozzátette: örül, hogy a nehéz időkben is sikerült a rendezvényhez szponzort találni. – Hálásak vagyunk országgyűlési képviselőnknek Mágori Józsefnénak, vagy éppen az Intervest nagykernek valamint a Csongrád Megyei Önkormányzatnak. Köszönjük Csanádpalota és a társ kisebbségi önkormányzatok támogatását is.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.13. 6.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget