Ma 2018. 11. 18, , Jenő napja van.

A Fidesz azt üzeni, mindnyájuknak el kell menni…

2011.10.19 16:45. - Booster

Jegyzet - Lakatos Éva - "Szegény ország kormánya nem urizál" mondta Orbán Viktor 1998-ban. Gazdasági helyzetünk ma sem engedné ezt, arra mégis akad 2,5 milliárd forint, hogy a budapesti Kossuth teret rekonstruáljuk, „eredeti állapotába.”


Az „eredeti állapot” L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke szerint a tér 1944 előtti képzőművészeti arculatát jelenti, melynek értelmében a Kossuth szobor mellett Károlyi Mihálynak, és József Attilának is mennie kell. Az országgyűlési határozat értelmében még idén megkezdik a tér átépítését, a 2012-es költségvetésben 2,5 milliárd forintot különítettek el erre a célra. 530 millió forintot szánnak az Országház épülete előtti felszín alatti parkoló építésének megkezdésére, 845 milliót a parlamenti látogatóközpont kialakítására és egymilliárd-huszonötmilliót a Kossuth tér történelmi rekonstrukciójára.

1944-ig a Parlament épületének északi kapujánál, a mostani Károlyi Mihály-szobor helyén az 1918-ban merénylet áldozatául esett gróf Tisza István miniszterelnök szobra állt, a jelenlegi Kossuth-szobrot 1952-ben állították az 1927-ben felavatott, Horvay János által alkotott, a Batthyány-kormány tagjairól, köztük Kossuth Lajosról faragott szoborcsoport helyére, mert azt az akkori kommunista vezetés túl melankolikusnak találta, a Duna-parti József Attila-szobor helyén pedig 1945-ig idősebb gróf Andrássy Gyula miniszterelnök emlékműve állt. Arról, hogy mi lesz a sorsuk a jelenlegi szobroknak L. Simon László azt mondta,  ezeknek a műalkotásoknak más méltó helyet kell találni a fővárosban vagy vidéken. 

A kérdés már csak az, hogy a vidéki városok mennyire fognak majd ragaszkodni a fent említett szobrokhoz, ha ne adj’ Isten egy következő kormány vissza szeretné állítani a tér „eredeti” arculatát mondjuk a rendszerváltás utánira. Teszi ezt Dombóvár is, ahol Horvay János alkotása jelenleg áll. A dombóváriak ugyanis nem szívesen adnák a város egyik jelképének számító szoborcsoportot. Az utóbbi hónapok egyik nagy sajtóvisszhangot kiváltó ügye volt a lakók aláírásgyűjtése, vagy a zártkörű tárgyalások. A törekvések azonban nem elegendőek, a városi képviselő-testületet irányító Fidesz – nyilván – aligha megy szívesen szembe a kormányával. Patay Vilmos, Dombóvár fideszes országgyűlési képviselője hétfőn Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztossal tárgyalt a szobrok sorsáról. Patay elmondta, hogy közölte Nyitraival: a város lakóinak többsége érezhetően ellenzi a szobrok eltávolítását, ezért ő sem tehet mást. Amúgy a képviselő maga is megszavazta a parlamentben azt, hogy a Kossuth tér nyerje vissza a háború előtti arcát, Patay azonban úgy látja, hogy az lenne a legjobb megoldás, ha a Horvay-szobrok másolatát állítanák fel a fővárosban.

Mi is az „eredeti állapot”?

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mit is nevezzünk a Kossuth-tér eredeti arculatának? Egyáltalán, ki az, akinek joga van megítélni mit tekinthetünk annak? Az, hogy a kormányzó párt eredetinek tekinti a világháború előtti állapotot, vajon mennyit árul el kormányzó pártról? Tekintsünk most el – bár megtehetnénk – attól a ténytől, hogy indokolatlan kiadás a jelen gazdasági helyzetben egy ilyen beruházás. Elmélkedjünk el egy kicsit talán azon, hogy egyáltalán kinek van joga a mai magyar politikai életben eldönteni azt, kire van szükség, kire emlékezzünk. Van-e joga bárkinek – függetlenül attól, hogy jobbra vagy balra húz a szíve – megítélni azt, hogy József Attila mennyire illik bele a Kossuth tér arculatába, vagy, hogy Károlyi Mihály történelmi megítélése révén maradhat-e. A cél, hogy azok a történelmi személyiségek, akiknek szobrai a háború előtt példaértékűek voltak, újra azok legyenek, de az 1944-es állapotok „visszaállítása” nem lehet cél. A történelmet nem tudjuk kitörölni. A kommunizmus 40 éve itt marad Magyarországon, és nem is szabad kitörölni, sőt inkább emlékezni kell rá, ahogy emlékezni kell az előtte történt rémtettekre is, hiszen ez a közös történelmünk, mind a bal mind a jobboldalnak. A nemzeti hagyományok őrzése, újra felfedezése egyik legfontosabb kötelességünk, ez köt össze minket. De nem lehet valamit „lemásolni” és úgy tenni, mintha nem történt volna semmi. A hagyományainkkal való együtt élés azt kellene hogy jelentse, - és egy letisztultabb történelem szemlélet majd reméljük egy ilyen Kossuth teret hoz létre a jövőben - : tudjuk honnan jöttünk, tudjuk kik vagyunk, kire szeretnénk büszkék lenni, és hogy mi tett minket olyanná, amilyenek vagyunk. És ebben benne van Kossuth is, Károlyi is, Tisza is, Andrássy is, és a költő is, aki 75 évvel ezelőtt írt versében is látta már:

A harcot, amelyet őseink vivtak,
békévé oldja az emlékezés
s rendezni végre közös dolgainkat,
ez a mi munkánk; és nem is kevés.”


Egy javaslat Szolnoknak

Ahogy L. Simon László fogalmazott, a Kossuth tér eddigi szobrai vidéki városokba, de mindenképpen méltó helyre fognak kerülni. Számos városban találunk tereket, parkokat, közintézményeket, melyek Kossuthról vannak elnevezve. Azonban kevés olyan város van, mely ilyen büszkén őrzi reformkori hagyományait, és Kossuth emlékét, mint Szolnok. A kérdés már csak az, mennyire szeretnék ezt a szolnokiak? A kommunista diktatúra éveiben a Kossuth tér addigi szoborcsoportját Dombóvárra szállították, a város lakói pedig nagyon megszerették az alkotást. Ön szerint mennyire illene a felújított Kossuth terünk arculatába illeszteni egy ilyen alkotást?

 

Szavazás

Ön szerint mennyire illene a felújított Kossuth terünk arculatába illeszteni egy ilyen alkotást?
Nem akarok ilyen alkotást látni a városunkba. (100%)
Szeretném, ha Szolnok város vezetése ide hozná a szobrot. (0%)Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.07. 44.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget