Ma 2020. 8. 13, csütörtök, Ipoly napja van.

Táppénz csapdába eshet a dolgozók többsége

2011.10.19 14:30. -

Hazánkban több mint két millióan élnek olyan háztartásban, ahol a megélhetés egyetlen ember fizetésén múlik.


 

A nyáron csökkentett táppénz összegek miatt feltehetőleg megnő azok száma, akik még súlyosabb panaszokkal sem fordulnak orvoshoz, ami komoly egészségi kockázatot jelent – írja a K&H.
 
A július 1-jétől megváltozott táppénz szabályok szerint a táppénz maximális napi összege 10 400-ról 5 200 forintra csökkent. Egy hosszabb ápolást igénylő baleset vagy betegség egy család fizetésképtelenségét is okozhatja. A cég felhívja a figyelmet arra, hogy havi pár ezer forintért már milliós értékű élet-, baleset-, és egészségbiztosítás is köthető, amely hosszabb kezelés alatt is anyagi biztonságot nyújthat a család számára.
 
Ma egy átlagos család bevételének túlnyomó részét a munkával rendelkező családtagok fizetése adja, ráadásul, a munkaerőpiac helyzete miatt, még az elvileg kétkeresős családokban is sok esetben ez egyetlen keresetet jelent. Emiatt fokozott nyomás van a dolgozók vállán: rajtuk áll vagy bukik a családi költségvetés. Ilyen esetben sokan úgy érzik, hogy nem engedhetik meg maguknak még a legrövidebb betegszabadságot sem. Márpedig komoly következményekkel jár, ha a munkavállalók anyagi megfontolásból a komolyabb problémákkal sem fordulnak orvoshoz.
 
Hazánkban és világ fejlett országaiban egyaránt nagyon gyakoriak a szív- és érrendszeri problémák, itthon már 2002-ben minden második halálért ez a betegségcsoport felelt. „Egyre többször találkozunk olyan esetekkel, amikor szinte az utolsó pillanatban fordulnak hozzánk a betegek, és sajnos olyan is előfordul, hogy valaki addig halogatja a problémát, amikor már túl késő. Rendszeresen látok olyan betegeket, akik, ha előbb kérnek segítséget, könnyebben gyógyíthatók, és nem fordulna veszélyesre az állapotuk.
 
Különösen a szívbetegségeknél és a rákos megbetegedéseknél nem szabad várni. Ha például valaki nem szánja rá az időt – akár hónapokat is - a megfelelő rehabilitációra egy szívinfarktus után, nagyobb eséllyel szenvedhet el újabb, akár végzetes infarktust. Ez egy ördögi kör. Különösen a férfiakra jellemző, hogy nem szívesen járnak utána az egészségi problémáiknak, és a lehető legtovább igyekeznek – mondta el Dr. Vértes András kardiológus főorvos
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget