Ma 2020. 7. 11, szombat, Nóra, Lili napja van.

Megölték Kadhafi bukott líbiai vezetőt

2011.10.20 21:17. - Lakatos Éva

"Moammer Kadhafi halála jelentős állomása annak a harcnak, amelyet a líbiai nép folytat több mint nyolc hónapja azért, hogy felszabaduljon a diktatórikus és erőszakos rezsim uralma alól.


 "Moammer Kadhafi halála jelentős állomása annak a harcnak, amelyet a líbiai nép folytat több mint nyolc hónapja azért, hogy felszabaduljon a diktatórikus és erőszakos rezsim uralma alól, amelyet több mint negyven évig kényszerítettek rá" – nyilatkozta Nicolas Sarkozy francia államfő.

Az ÁNT csütörtökön jelentette be, hogy a szülővárosa, Szirt ellen indított végső rohamban megölték Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezetőt.

    Martonyi János külügyminiszter MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ez mérföldkő az új rendszer demokratikus konszolidációjának folyamatában, és lehetőséget teremt arra, hogy az ÁNT a demokratikus Líbia megteremtése érdekében helyreállítsa a rendet, megalakítsa az ideiglenes kormányt, és megkezdje az előkészületeket a választások kiírására.
    Közlése szerint elengedhetetlen, hogy a bűncselekmények felderítésére, majd a felelősségre vonásra törvényes kereteken belül, jogszerűen kerüljön sor, és meginduljon a nemzeti megbékélés folyamata. Jelezte, hogy Magyarország kész az átalakulásában eddig játszott szerepét folytatva, aktívan hozzájárulni a szabad, szuverén és demokratikus Líbia megteremtéséhez, és a kétoldalú, Európai Unión belüli és más nemzetközi fórumokon megkezdett egyeztetések alapján részt venni az ország újjáépítésében.
    Mahmúd Dzsibril, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács második számú vezetője is megerősítette a halálhírt. Tripoliban tartott sajtóértekezletén a miniszterelnöki tisztséget ellátó Dzsibril így fogalmazott: "Hosszú ideje vártunk erre a pillanatra. Moammer Kadhafit megölték." 
    Előzőleg Abdel Háfez Goga, az ÁNT szóvivője Bengáziban is bejelentette, hogy "Kadhafit megölték a forradalmárok. "Ez történelmi pillanat, ez a zsarnokság és a diktatúra vége. Kadhafi sorsa beteljesedett" - mondta a szóvivő, hangsúlyozva, hogy Kadhafi halála véget vet a vérontásnak és a fiatalok feláldozásának.
    A diktátor halálhírére Tripoli, Bengázi és Szirt lakosai az utcára vonultak ünnepelni. Az alábbiakban a francia, és az angol vezetés első sajtóközleményeit olvashatják.
 

"Szirt felszabadulásának - az Átmeneti Nemzeti Tanács kötelezettségvállalásainak megfelelően - azon folyamat kezdetének kell lennie, amely olyan demokratikus rendszert teremt Líbiában, hogy abban az ország valamennyi szereplőjének helye lesz, és amelyben az alapjogokat biztosítják" - írta a francia elnök. 
    "Franciaország továbbra is támogatja a líbiai népet ebben a folyamatban. Új korszak kezdődődött a líbiai nép számára, amely az egységben és a szabadságban megvalósuló megbékélésé" - zárul a kommüniké.    
    Sarkozy a megválasztását követően egyik első diplomáciai sikereként könyvelhette el a bolgár ápolónők szabadon engedését  
Tripoliban. Ezt követően Franciaország és Líbia között rendeződött a viszony, és 34 év után a francia elnök hivatalos állami látogatás keretében hivatalában fogadta Kadhafit, aki öt napot töltött Párizsban és kereskedelmi szerződéseket írt alá. 
    Az év elején azonban Sarkozy a Kadhafi-ellenes nyugati koalíció élére állt annak érdekében, hogy az akkori líbiai ellenzék székhelyének számító Bengáziban megelőzzék a "vérfürdőt". Franciaország volt az első ország, amely hivatalosan elismerte a bukott líbiai vezető ellenzékét tömörítő Átmeneti Nemzeti Tanácsot, s Nagy-Britanniával együtt márciusban kezdeményezője volt a Kadhafi-rezsim bukását felgyorsító NATO-beavatkozásnak.
    Az indiai látogatáson tartózkodó francia külügyminiszter a France Info hírrádióban azt mondta, hogy a nyugati katonai hadműveletek akkor érnek majd véget Líbiában, amikor az Átmeneti Nemzeti Tanács bejelenti, hogy az ország teljes területe felszabadult. Alain Juppé korábban Új Delhiben tartott sajtótájékoztatóján üdvözölte a "42 évig tartó diktatúra" végét Líbiában. 
    "Örömmel látjuk, hogy Líbia végre szabad. Történelmi jelentőségű eseményről van szó. Ez egy új korszak kezdete, a demokrácia, a szabadság, a jogállam és az ország újjáépítésének korszaka" - mondta Juppé. Hozzátette, Franciaország büszke arra, hogy segíthette a líbiai népet.
 Moammer Kadhafi halálának napján a néhai líbiai diktátor áldozataira kell emlékeznie a világnak - mondta csütörtök este a brit miniszterelnök. Külügyminisztere szerint Kadhafi halálhíre lerövidítheti a líbiai hadműveleteket.

    David Cameron kormányfő a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt tett rövid nyilatkozatában az áldozatok között említette annak az amerikai repülőgépnek az utasait, amelyet 1988 karácsonya előtt robbantottak fel Skócia légterében.
    Az amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépén 1988. december 21-én időzített pokolgép robbant a skóciai Lockerbie kisváros felett. A líbiai titkosszolgálatnak tulajdonított merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas és a roncsok által jelentős részben letarolt skóciai városka 11 lakója.
    Cameron csütörtöki nyilatkozatában megemlítette azoknak a merényleteknek az áldozatait is, amelyeket az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) követett el Líbiából beszerzett Semtex robbanószerrel. 
    A brit miniszterelnök külön megemlékezett Yvonne Fletcher rendőrnőről is. Yvonne Fletcher 1984. április 17-én Líbia londoni nagykövetsége előtt emigráns líbiai ellenzékiek tüntetésének rendjére ügyelt, amikor a képviselet épületéből valaki egy géppisztollyal agyonlőtte.
    David Cameron csütörtök esti nyilatkozata szerint ugyanakkor meg kell emlékezni arról a számtalan líbiairól is, aki "ennek a brutális diktátornak és rezsimjének" esett áldozatul. 
    A kormányfő szerint a líbiai népnek Kadhafi halálhíre nyomán még nagyobb esélye nyílik egy erős, demokratikus ország felépítésére. A líbiai hadműveletekben vállalt brit katonai szerepre utalva Cameron hozzátette: büszke arra, hogy Nagy-Britannia elősegítette ennek lehetővé válását.
    William Hague brit külügyminiszter Nagy-Britannia és a NATO további líbiai katonai tevékenységéről szólva csütörtök este a BBC televíziónak azt mondta: Kadhafi halála "sokkal közelebb" hozhatja a líbiai hadműveletek befejezésének lehetséges időpontját.
    Hague ugyanakkor nem bocsátkozott előrejelzésekbe arról, hogy ennek ideje mikor jöhet el. Kijelentette: a hadműveletek addig tartanak, amíg folytatásukat a líbiai lakosság biztonságának garantálása indokolja, vagy amíg a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács nem kéri leállításukat.
    Arra a felvetésre, hogy nem kell-e tartani polgárháború kitörésétől Líbiában, Hague azt mondta: nyilván erőfeszítéseket kell tenni Líbia stabilizálására, ám a líbiai helyzet "fényévekre van" például az 2003-as invázió után Irakban kialakult állapotoktól. Líbiában nincsenek megszálló külföldi katonai erők, a líbiai polgári infrastruktúra zöme nem szenvedett károsodást a harcokban, az üzletek és az iskolák nyitva vannak - mondta a brit külügyminiszter.
    William Hague ugyanakkor határozott nemmel válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy a líbiai fejlemények nyomán valószínűbbé vált-e egy esetleges külső intervenció Szíriában. "Szíria esetében nem merült fel a katonai beavatkozás kérdése" - fogalmazott. A miniszter szerint a líbiai katonai fellépést az Arab Liga egyértelmű felhívása előzte meg, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa világos felhatalmazást adott a hadműveletekre, ám mindezek nem vonatkoznak Szíriára.
    A szíriai helyzet egyébként is "sokkal összetettebb", mint a líbiai - tette hozzá.

Forrás: MTIHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget