Ma 2019. 3. 23, szombat, Beáta napja van.

Éhségsztrájkoló hallgatók: ne várják, hogy lejjebb adjuk az álmainkat - képgalériával

2011.10.24 08:05. - Booster

Szeged - Pénteken 18 órától hétfő reggel 6 óráig éhségsztrájkol mintegy száz szegedi egyetemista rektori engedéllyel a BTK-n. A többség kitart, eddig csak néhányan adták fel.


Gonda Zsuzsanna - Délmagyarország napilap

– Kapunk hideget, meleget. Volt, aki azt kérdezte, miért nem vagyunk radikálisabbak. Gyújtsuk fel az egyetemet? Mi itt még tanulni szeretnénk – mondták szegedi egyetemisták a bölcsészkar auditorium maximumában vasárnap délután. Akkor már két napja nem ettek, és hátra volt még 15 óra az éhségsztrájkból. Pénteken kezdtek majdnem százan tiltakozni a szeptemberben nyilvánosságra hozott felsőoktatási törvénytervezet ellen. A sztrájk hétfő reggelig tart, a termet 6-kor hagyják el a hallgatók, akik délután demonstrációt tartanak.

– Leginkább az ízek hiányoznak. Voltak holtpontok, de sokat segít, hogy együtt csináljuk – mondta a kommunikáció szakos Ültanir Jázmin. A magyar szakos Varga Ákos szerint a reggelek a legnehezebbek, de a barátok támogatása – erről nagyjából óránként biztosítják közösségi oldalak üzenőfalán – elviselhetővé teszi a koplalást.

A diákok az éhségsztrájk ideje alatt filmeket néznek, társasjátékot játszanak, felolvasnak, és transzparenseket gyártanak, például ilyeneket: „Száz szónak is egy a vége, Hoffmann Rózsa menjen végre", „Harmadnapja nem eszek, se sokat, se keveset. Meddig folytassam?" Egy táblán egy Magyarországhoz bilincselt diák vágyakozik az EU-ba.
 

Éhségsztrájkoló egyetemisták az Audmaxban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Ez azért is különösen érdekes, mert beléptünk az unióba, amelynek egyik alappillére a munkaerő szabad áramlása – jegyezte meg Juhász Tamás szervező. A történelem-földrajz szakos egyetemistától azt kérdeztük: a kényelmetlenség, vagy az éhezés a rosszabb.

– Őszintén szólva, nem is vagyok éhes, bár néha érzem, hogy összeszorul a gyomrom. Többen fejfájásra panaszkodtak. A kényelemmel nincs probléma, aki volt már táborozni, az tapasztalhatott ilyet. A földön alszunk, a padok között.

Juhász Tamás elmondta, akciójukkal szeretnék elérni, hogy minél több hallgató vegyen részt a hétfői szegedi, és a csütörtöki budapesti tüntetésen, a diákok tanuljanak meg kiállni a jogaikért, illetve, hogy a felsőoktatási törvény érdemi egyeztetés után szülessen meg, valamint hallgatóbarát legyen.
 

Éhségsztrájkoló egyetemisták az Audmaxban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


– Egy év alatt nem sikerült egy olyan koncepciót letenni az asztalra, ami minden érintettnek akár kompromisszumokkal, de jó lenne. Nálam kiverte a biztosítékot az államilag finanszírozott képzés szűkítése, teljes szakok önköltségessé tétele, a röghöz kötés. A legtöbb diplomás szívesen dolgozna a hazájában, de ha nem tud elhelyezkedni a szakmájában, akkor mehessen külföldre. Nem jó, ha sokan megyünk külföldre, de ha nincs idehaza lehetőség, akkor ne várják tőlünk, hogy lejjebb adjuk az álmainkat – fogalmazott.

A hallgatók orvosi felügyelet mellett sztrájkolnak, a demonstráció alatt csak vizet vesznek magukhoz. A többség kitart, de néhányan rosszul lettek, ezért haza mentek. A diákokra az egyetemi biztonsági szolgálat vigyáz a bölcsészkari termet rektori engedéllyel használják. Ha valaki a hétfői tüntetés miatt mulaszt órát, nem számít hiányzásnak.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.03.13. 10.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget