Ma 2018. 12. 9, , Natália napja van.

Éhségsztrájkoló hallgatók: ne várják, hogy lejjebb adjuk az álmainkat - képgalériával

2011.10.24 08:05. - Booster

Szeged - Pénteken 18 órától hétfő reggel 6 óráig éhségsztrájkol mintegy száz szegedi egyetemista rektori engedéllyel a BTK-n. A többség kitart, eddig csak néhányan adták fel.


Gonda Zsuzsanna - Délmagyarország napilap

– Kapunk hideget, meleget. Volt, aki azt kérdezte, miért nem vagyunk radikálisabbak. Gyújtsuk fel az egyetemet? Mi itt még tanulni szeretnénk – mondták szegedi egyetemisták a bölcsészkar auditorium maximumában vasárnap délután. Akkor már két napja nem ettek, és hátra volt még 15 óra az éhségsztrájkból. Pénteken kezdtek majdnem százan tiltakozni a szeptemberben nyilvánosságra hozott felsőoktatási törvénytervezet ellen. A sztrájk hétfő reggelig tart, a termet 6-kor hagyják el a hallgatók, akik délután demonstrációt tartanak.

– Leginkább az ízek hiányoznak. Voltak holtpontok, de sokat segít, hogy együtt csináljuk – mondta a kommunikáció szakos Ültanir Jázmin. A magyar szakos Varga Ákos szerint a reggelek a legnehezebbek, de a barátok támogatása – erről nagyjából óránként biztosítják közösségi oldalak üzenőfalán – elviselhetővé teszi a koplalást.

A diákok az éhségsztrájk ideje alatt filmeket néznek, társasjátékot játszanak, felolvasnak, és transzparenseket gyártanak, például ilyeneket: „Száz szónak is egy a vége, Hoffmann Rózsa menjen végre", „Harmadnapja nem eszek, se sokat, se keveset. Meddig folytassam?" Egy táblán egy Magyarországhoz bilincselt diák vágyakozik az EU-ba.
 

Éhségsztrájkoló egyetemisták az Audmaxban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Ez azért is különösen érdekes, mert beléptünk az unióba, amelynek egyik alappillére a munkaerő szabad áramlása – jegyezte meg Juhász Tamás szervező. A történelem-földrajz szakos egyetemistától azt kérdeztük: a kényelmetlenség, vagy az éhezés a rosszabb.

– Őszintén szólva, nem is vagyok éhes, bár néha érzem, hogy összeszorul a gyomrom. Többen fejfájásra panaszkodtak. A kényelemmel nincs probléma, aki volt már táborozni, az tapasztalhatott ilyet. A földön alszunk, a padok között.

Juhász Tamás elmondta, akciójukkal szeretnék elérni, hogy minél több hallgató vegyen részt a hétfői szegedi, és a csütörtöki budapesti tüntetésen, a diákok tanuljanak meg kiállni a jogaikért, illetve, hogy a felsőoktatási törvény érdemi egyeztetés után szülessen meg, valamint hallgatóbarát legyen.
 

Éhségsztrájkoló egyetemisták az Audmaxban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


– Egy év alatt nem sikerült egy olyan koncepciót letenni az asztalra, ami minden érintettnek akár kompromisszumokkal, de jó lenne. Nálam kiverte a biztosítékot az államilag finanszírozott képzés szűkítése, teljes szakok önköltségessé tétele, a röghöz kötés. A legtöbb diplomás szívesen dolgozna a hazájában, de ha nem tud elhelyezkedni a szakmájában, akkor mehessen külföldre. Nem jó, ha sokan megyünk külföldre, de ha nincs idehaza lehetőség, akkor ne várják tőlünk, hogy lejjebb adjuk az álmainkat – fogalmazott.

A hallgatók orvosi felügyelet mellett sztrájkolnak, a demonstráció alatt csak vizet vesznek magukhoz. A többség kitart, de néhányan rosszul lettek, ezért haza mentek. A diákokra az egyetemi biztonsági szolgálat vigyáz a bölcsészkari termet rektori engedéllyel használják. Ha valaki a hétfői tüntetés miatt mulaszt órát, nem számít hiányzásnak.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.28. 47.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget