Ma 2018. 6. 19, kedd, Gyárfás napja van.

Gyurcsány kettős – Egyet ide, egyet oda

2011.10.26 15:45. - Lakatos Éva

Jegyzet - Az utóbbi hetek sajtója mástól sem hangos, mint az MSZP „pártszakadásától”. De mennyire tesz jót a magyar politikának, hogy egy volt miniszterelnök egyet lép ide, egyet lép oda?


 

A magyar politika amúgy sem viharoktól mentes őszét az utóbbi időben Gyurcsány Ferenc kavarta fel – ismételten – a legjobban. Zajlanak a parlamenti ülések, születnek a törvények, módosítanak ezt is, azt is, a legtöbb ember mégis az MSZP frakción belüli (és most már kívüli) történésekre figyel. Feltehetnénk a kérdést: van-e létjogosultsága egy bukott miniszterelnöknek, és a mondanivalójának ma Magyarországon? Ennyi ellentmondásos hír, és magyarázkodás a korábbi nyilatkozatok miatt rég szolgáltatott ilyen sok témát a médiának, mint az MSZP-n belüli ellentétek.

De mi is az, ami tény, amit biztosnak vehetünk az ügyből? Mesterházy Attila levelét megírta, és bár szerelmes könnyével nem sírta tele, mégis aggódva figyelhette azokat az eseményeket, melyeket elindít. A pártelnök és Gyurcsány udvarias hangú nyílt Facebook levelezéséből senkinek nem okozott nehézséget kihámozni, mit is akarnak a levelezőpartnerek egymástól: míg Attila a maradást kérte, Ferenc a haladást szorgalmazta, de hogy melyik irányba, azt még mintha maga se tudná. Helyesebben: bizonyosan tudja, csak még nem akarja elárulni. A levél – mely elindítója, vagy befejezése volt annak a hosszú folyamatnak, ami az MSZP-n belül gyakorlatilag évek óta tart – elérte célját: Gyurcsány és kilenc társa nem volt hajlandó aláírni, a párt tagjai kívánnak-e maradni. Az ex miniszterelnök nyilatkozatai a szétválást követően arról szóltak, a párton belüli koalíció kívánnak lenni.  "Akkor működött jól a Szocialista Párt, amikor a pártban mindig is létező két platform, a klasszikus szocialista és a polgáribb oldal együtt tudott működni"  Azonban Mesterházy Attila Kövér László házelnöknek írt levelében az szerepel, hogy tíz képviselő kilépett a szocialista frakcióból. A házszabály szerint a kilépett, illetve egy frakcióból kizárt képviselő hat hónapig független képviselőnek számít, és sehová nem léphet be – ismertette a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság vezetője. Meglehet, az „ártatlan” levél fél év ítélet a „független kispadra”, azonban így sem egyértelmű azon ellentmondásos nyilatkozatok sora, mellyel Gyurcsány Ferenc naponta többször is bombázza a sajtót, és ami egyre bonyolultabbá teszi egy olyan hagyományos állampolgár számára, mint én, ezt az ügyet. Azon túl, hogy egyik parlamenti párt – köztük az MSZP - sem támogatja a Demokratikus Koalíció frakcióalapítása jogát, a kérdésben Kövér László – tehát a Fidesz – fog dönteni. Itt merülhet fel azonban az újabb kérdés: mi az érdeke, mi lenne a legjobb a Fidesznek? Jelen cikk nem szeretne a kérdéssel a „jobb oldalról” foglalkozni, hamarosan úgyis kiderül, milyen döntés születik az ügyben  hogy „a Fidesznek mi a fontosabb politikai szempontból: az, hogy „minél hamarabb egymásnak ugrassza az új pártot és az MSZP-t, vagy hogy Gyurcsány Ferencet hozza minél lehetetlenebb helyzetbe”

 

Merre tart a Demokratikus Koalíció?

Ugyan parlamenti megítélésük még kérdéses, azonban Gyurcsány nyilatkozataiból már kezd körvonalazódni, milyen irányú is lesz ez az új koalíció. Az irány persze sok sebből vérzik, és nehéz eldönteni, Gyurcsány ennyire naiv, vagy Mesterházy Attila ennyire cselekvésképtelen. A hivatalos elgondolás szerint a két koalíció együttes erővel lép majd fel, és ha figyelembe vesszük, hogy két párt ellen nehezebb harcolni, mint egy ellen, logikus lépés, hogy gyengítse a Fidesz erejét. Azonban egy szétválás sosem – vagy csak nagyritkán – tud olyan kulturáltan lezajlani, hogy rögvest a szövetségest lássuk azokban, akik elhatárolódnak az eddigi elveiktől. Itt sem ment.  A megmaradó frakciótagok igénye, miszerint a távozók adják vissza a mandátumukat, igazán nem utal bármilyen szövetségre. Pedig Gyurcsány búcsúzóul adott erre még egy esélyt volt elv- és üzlettársainak, jelezvén, ő egy nagyvonalú, megbocsátó ember, aki az Orbán elleni együttműködés hazafiúi kötelezettségétől áthatva hajlandó együttműködni egykori pártjával, melyet többször is alkalmatlannak titulált.

A balra lépés –baloldali fordulat- tehát nem működőképes, ezt Gyurcsány időben felismerte, másfelé lépett tehát.

A Demokratikus Koalíció honlapján komoly filozófiai fejtegetésben tárgyalja, mi is a baloldal, és mit jelent baloldalinak lenni, „mit jelent ma baloldalinak lenni? Ez annál is inkább fontos, mert a mostani vitákban a legtöbbször konkrét, értelmezhető és megvitatható kifejtés nélkül hangzanak el megjegyzések arról, hogy merre menjen az MSZP. „Forduljunk balra!” – javasolják befolyásos politikai vezetők és támogatóik. Mások szerint balközép néppárttá kellene alakulni, de nem mondják meg, hogy mit értenek ezen kijelentés alatt. Mi, a Demokratikus Koalíció vezetői, tagjai amellett érvelünk, hogy úgy építsünk balközép pozíciót, hogy egyidejűleg nyissuk ki a velünk együttműködni akaró demokraták számára is a pártot.”

Gyurcsány tehát az egyszerűbb megoldást, a középutat választaná. Hajlandó azonban még ennél is arrébb lépni: a demokrata, illetve a liberális pártokkal is szövetkezne, csak hogy Orbán Viktor menjen végre. Nem túl dicséretes, hogy miközben arról a megújulásról, és irányról, mely az MSZP-ből Gyurcsány szerint hiányzik, ő maga csak annyit valósít meg, mindegy kivel, mindegy milyen áron, csak szövetkezzünk. Ez a „lépkedés”, meglehet, az új politikai divat, és Gyurcsány úttörő lesz benne, azonban ez a szavazók bizalmát sehogy sem szolgálja. 

Nagy érdeklődéssel várjuk a további történéseket, mi lesz a következő lépés, de talán elgondolkodtató, hogy ha valaki ennyi irányba próbál „táncolni” a magyar politika parkettjén, az nem lehetséges-e, hogy a végén egyedül járja majd dervistáncát körbe-körbe?

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.06.13. 23.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 1. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget