Ma 2020. 7. 11, szombat, Nóra, Lili napja van.

MÖS: Újabb lehetőség adódott az átmeneti otthonokban élő családok egységének megőrzésére

2011.10.26 13:37. -

2011. október 1-jén az Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett három családok átmeneti otthonában (Miskolc, Orosháza, Szolnok) elindultak a következő kétéves időszakban megvalósuló TÁMOP programok.


 

2011. október 1-jén az Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett három családok átmeneti otthonában (Miskolc, Orosháza, Szolnok) elindultak a következő kétéves időszakban megvalósuló TÁMOP (azonosítók: TÁMOP 5.2.5/A-10/2-2010-0011; TÁMOP 5.2.5/A-10/2-2010-0038; TÁMOP 5.2.5/A-10/2-2010-0007) programok. Az átmeneti otthonokban – a helyi igényeknek és szükségleteknek megfelelően – három különböző, de főtevékenységükben mégis sok hasonlóságot felmutató projekt mintegy 150 millió forintos támogatásból valósul meg, és mindösszesen 360 fő családok átmeneti otthonaiban élő, valamint gyermekjóléti alapellátás körébe bevont 240 gyermek és 120 felnőtt életkörülményein kívánnak javítani.
 
Forrás: segelyszervezet.hu
 
Kiterjedő segítségnyújtási formák a Családok Átmeneti Otthonokban
 
Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló program célja, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett családok átmeneti otthonokban és a projektek megvalósításában részt vevő helyi partnerintézményekben élő  gyermekek és szüleik számára nyújtott szolgáltatások körét kiszélesítsék, és ezáltal hozzájáruljanak a nehéz élethelyzetbe került családok sikeres társadalmi reintegrációjához, a gyermekek, felnőttek életminőségének javításához, a közösségek erősödéséhez, a szociális hátrányokból adódó sérülések kezeléséhez. A programok új szolgáltatásai segítenek kialakítani a családon belüli szerepeket, megerősítik a jól működő mechanizmusokat, megfelelő mintákat adnak minden családtag számára, minőségi együtt töltött időkihasználást eredményeznek, segítik a szülőket reális terveket felvázolni. A tanulást, mint legfontosabb értéket állítják a középpontba és hatékony konfliktuskezelési módokat tanítanak. További cél, hogy az átmeneti otthonban élők is érezzék, hogy fontos tagjai a társadalomnak, értékes emberek, megfelelő erőfeszítésekkel, reális tervek mellett vannak megoldások az életükben jelenlévő nehézségekre. 
 
Megoldásra váró súlyos problémák
 
A támogatni kívánt családokra jellemző a szerény vagy nem létező jövedelem, a képzettség hiánya, a jövőkép nélküliség, a szülők rossz szocializációs mintái, az életvezetési nehézségek, esetenként a családon belüli erőszak, a közösség hiánya (óvoda, iskola látogatottság), a vándorló életmódból fakadó nehézségek, magatartási zavaros gyermekek, tanulási és részképességes problémák, feldolgozatlan pszichés zavarok megnyilvánulásai.
 
Új lehetőségek: mozgás- és művészetterápia, élményekben gazdag programok, családi konzultáció  
 
A napi gondozásba épített tevékenységek korcsoport szerint célzottan kívánják segíteni a gyermekeket illetve a felnőtteket, de a család, mint közösség támogatására is kiemelt hangsúlyt helyeznek. A nehézségek és az azokat kiváltó problémák leküzdésében elfogadó, támogatói légkör megteremtésével, a családi egység megőrzésével és erősítésével, a családok számára is mérhető és látható eredmények generálásával, reális megoldási alternatívák felmutatásával nyújt segítséget az Ökumenikus Segélyszervezet. A cél eléréséhez továbbá a stabilitás légkörének biztosításával, egyéni és családi terápiák tartásával, személyiségfejlesztő és szocializációs csoportok kialakításával, továbbá iskolán kívüli tevékenységek és fejlesztő foglalkozások szervezésével, valamint mozgás- és művészetterápiás szolgáltatásai révén kapnak komplex támogatást a rászorulók.
 
A kiegészítő tevékenységek – nyári táborok, családi programok – révén a Segélyszervezet mintát kíván nyújtani gyermek és szülő számára egyaránt, hogyan lehet hasznos, otthonon kívüli programokat szervezni. A közös együttlétek, az otthoni környezetben szervezett programok a családi kohézió erősödését is elősegítik. 
 
Összességében elmondható, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet családok átmeneti otthonaiban – Miskolc, Orosháza, Szolnok – megvalósuló kétéves TÁMOP projektek kiszélesített szolgáltatásai jelentősen növelik az intézményekben élő hátrányos helyzetű gyermekek és családok mielőbbi eredményes társadalmi beilleszkedését.             
 
Mint ismeretes, az Ökumenikus Segélyszervezet 2000-ben nyitotta meg első családok átmeneti otthonát Miskolcon, melyet 2001-ben Szolnokon, 2002-ben Orosházán nyitott intézmény követett. A miskolci családok átmeneti otthona 2008-tól országos módszertani központként működik, és az országban egyedülálló módon komplex reintegrációs programot működtet. Ez lehetővé teszi, hogy a bajba jutott családok a krízisellátástól az átmeneti elhelyezésen keresztül, egészen a mindennapi életbe való visszatérésig (kiléptető házak) hatékony segítséget kapjanak. Az Ökumenikus Segélyszervezet által fenntartott családok átmeneti otthonainak mindegyike részt vett már Európai Uniós és egyéb nemzetközi programok megvalósításában.
 
Forrás: evangelikus.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget