Ma 2020. 7. 12, , Izabella napja van.

Ellenzik a Kossuth-szoborcsoport elszállítását

2011.10.30 09:22. - Booster

  A Dombóváron álló Kossuth-szoborcsoport elszállítását ellenző határozatot fogadott el csütörtökön, egyhangúlag a dombóvári képviselő-testület - közölte a testület Fidesz-frakciójának vezetője. Nagy Roland azt mondta, nem Szabó Loránd polgármester "zavarkeltő" kiáltványához csatlakoztak, hanem egymondatos határozatban foglaltak állást a szoborcsoport helyben tartása mellett.


Gróf Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány kinevezett miniszterelnökének szobra a szigeterdei parkban.

 

Ahogy azt már hírül adtuk:

Az „eredeti állapot” L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke szerint a tér 1944 előtti képzőművészeti arculatát jelenti, melynek értelmében a Kossuth szobor mellett Károlyi Mihálynak, és József Attilának is mennie kell. Az országgyűlési határozat értelmében még idén megkezdik a tér átépítését, a 2012-es költségvetésben 2,5 milliárd forintot különítettek el erre a célra. 530 millió forintot szánnak az Országház épülete előtti felszín alatti parkoló építésének megkezdésére, 845 milliót a parlamenti látogatóközpont kialakítására és egymilliárd-huszonötmilliót a Kossuth tér történelmi rekonstrukciójára.

 

A műalkotás elvitele ellen korábban a város független polgármestere tiltakozó akciót indított, amelyhez több százan csatlakoztak, és kifejezte egyet nem értését Patay Vilmos, a város fideszes országgyűlési képviselője is.
    Nagy Roland megjegyezte: a szoborcsoport ügyében, amelyet egy júliusi országgyűlési határozat szerint ismét felállításának eredeti helyén, Budapesten, a Kossuth téren helyeznének el, "a kormány részéről nem érkezett hivatalos megkeresés, minden további lépést csak ennek függvényében lehet megtenni".
    Horvay János (1874-1944) legismertebb művét, a Kossuth-szoborcsoportot 1927-ben állították fel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A monumentális kompozíciót, amely a Batthyány-kormány tagjainak teljes alakos szobrait és a magyarság küzdelmét ábrázoló sokalakos együttest foglalja magába, 1952-ben távolították el a térről, 1959-ben Dombóvárra szállították, majd 1973-ban állították fel a szigeterdei parkban.
    L. Simon László (Fidesz), az országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke az MTI-nek korábban azt mondta: a Kossuth tér 1944 előtti arculatának helyreállításáról szóló országgyűlési határozat az eredeti szoborcsoport visszaállítását jelenti 2014. május 31-ig.

szolnokinaplo.hu/MTI

MTI Fotó: Tóth Ferenc

 

 

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget