Ma 2019. 3. 22, péntek, Benedek napja van.

"Hatalmas politikai hazárdjáték" Elemzők a görög szavazásról

2011.11.01 21:46. - Booster

Az Eurasia Group nevű globális politikai kockázatelemző csoport szakértői szerint a népszavazás bizonytalanságot teremt egyrészt a kormány, másrészt az unió által elfogadott intézkedéscsomag körül.


"Kétségbeesett, kockázatos" lépésnek nevezték keddi helyzetértékelésükben londoni elemzők Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő döntését a pénzügyi mentőcsomagról szóló népszavazás kiírásáról.

Az Eurasia Group nevű globális politikai kockázatelemző csoport londoni szakértői szerint a népszavazási kezdeményezés jelentős mértékben növeli a bizonytalanságot egyrészt a Papandreu-kormány, másrészt - "és ez még fontosabb" - a múlt heti EU-csúcson Görögország számára kimunkált intézkedéscsomag sorsával kapcsolatban.
   
Az Eurasia Group elemzői szerint Papandreu népszavazási felhívása "hatalmas politikai hazárdjáték", amelynek célja a lázongók elhallgattatása, és egyben új felhatalmazás megszerzése a választóktól.
   
Tekintettel azonban a Görögországra jellemző nagymértékű polarizálódásra és elégedetlenségre - valamint arra a tényre, hogy a görög választók számára szokatlan a népszavazás intézménye -, a referendum kiírása a rendelkezésre álló lehetőségek közül a legveszélyesebb.
   
Mindazonáltal korántsem kezelhető tényként még az sem, hogy a Papandreu-kormány egyáltalán eljut a népszavazásig, sőt "nagyon is valószínűtlen", hogy fennmarad január elejéig, vagyis a referendum várható időpontjáig - vélekedtek keddi elemzésükben az Eurasia Group szakértői, rámutatva, hogy a parlamentben a kormánytöbbség immár a lehetséges minimumra csökkent.
   
A cég szerint ilyen körülmények közepette valószínűtlen, hogy a kormány meg tudná nyerni az e hétre kiírt törvényhozási bizalmi szavazást, de még ha túl is éli ezt a próbát, nem valószínű, hogy biztosítani tudná a szükséges többséget a napirenden szereplő fontos törvénytervezetekhez, köztük a jövő évi költségvetéshez és az új adórendszer meghonosításához.
   
Az Eurasia Group szerint ugyanakkor - ha megtartják - a népszavazás kimenetele sem lenne előre biztosan megjósolható. Ha a kormánynak sikerül olyan kérdést feltennie, amelyre "nehéz nemmel válaszolni" - például azt, hogy "Támogatja-e Ön Görögország euróövezeti tagságát?" -, akkor a választók nehéznek találhatják, hogy a kormány ellen szavazzanak. Nagyon sok függne a következő hetek vitáitól és fejleményeitől, valamint attól is, hogy a népszavazás idején éppen milyenek a körülmények - áll az Eurasia Group keddi londoni elemzésében.

MTIHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.03.13. 10.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget