Ma 2018. 12. 11, kedd, Árpád napja van.

"Hatalmas politikai hazárdjáték" Elemzők a görög szavazásról

2011.11.01 21:46. - Booster

Az Eurasia Group nevű globális politikai kockázatelemző csoport szakértői szerint a népszavazás bizonytalanságot teremt egyrészt a kormány, másrészt az unió által elfogadott intézkedéscsomag körül.


"Kétségbeesett, kockázatos" lépésnek nevezték keddi helyzetértékelésükben londoni elemzők Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő döntését a pénzügyi mentőcsomagról szóló népszavazás kiírásáról.

Az Eurasia Group nevű globális politikai kockázatelemző csoport londoni szakértői szerint a népszavazási kezdeményezés jelentős mértékben növeli a bizonytalanságot egyrészt a Papandreu-kormány, másrészt - "és ez még fontosabb" - a múlt heti EU-csúcson Görögország számára kimunkált intézkedéscsomag sorsával kapcsolatban.
   
Az Eurasia Group elemzői szerint Papandreu népszavazási felhívása "hatalmas politikai hazárdjáték", amelynek célja a lázongók elhallgattatása, és egyben új felhatalmazás megszerzése a választóktól.
   
Tekintettel azonban a Görögországra jellemző nagymértékű polarizálódásra és elégedetlenségre - valamint arra a tényre, hogy a görög választók számára szokatlan a népszavazás intézménye -, a referendum kiírása a rendelkezésre álló lehetőségek közül a legveszélyesebb.
   
Mindazonáltal korántsem kezelhető tényként még az sem, hogy a Papandreu-kormány egyáltalán eljut a népszavazásig, sőt "nagyon is valószínűtlen", hogy fennmarad január elejéig, vagyis a referendum várható időpontjáig - vélekedtek keddi elemzésükben az Eurasia Group szakértői, rámutatva, hogy a parlamentben a kormánytöbbség immár a lehetséges minimumra csökkent.
   
A cég szerint ilyen körülmények közepette valószínűtlen, hogy a kormány meg tudná nyerni az e hétre kiírt törvényhozási bizalmi szavazást, de még ha túl is éli ezt a próbát, nem valószínű, hogy biztosítani tudná a szükséges többséget a napirenden szereplő fontos törvénytervezetekhez, köztük a jövő évi költségvetéshez és az új adórendszer meghonosításához.
   
Az Eurasia Group szerint ugyanakkor - ha megtartják - a népszavazás kimenetele sem lenne előre biztosan megjósolható. Ha a kormánynak sikerül olyan kérdést feltennie, amelyre "nehéz nemmel válaszolni" - például azt, hogy "Támogatja-e Ön Görögország euróövezeti tagságát?" -, akkor a választók nehéznek találhatják, hogy a kormány ellen szavazzanak. Nagyon sok függne a következő hetek vitáitól és fejleményeitől, valamint attól is, hogy a népszavazás idején éppen milyenek a körülmények - áll az Eurasia Group keddi londoni elemzésében.

MTIHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.28. 47.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget