Ma 2020. 2. 17, hétfő, Donát napja van.

Már hétmilliárdan vagyunk, Szolnok azonban egyre fogy

2011.11.01 08:00. - Lakatos Éva

Megszületett hétfőn a Föld 7 milliárdodik polgárának tartott kisfiú, a Föld népesség egyre nő, lássuk azonban mi a helyzet Szolnokon...


 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján Szolnok lakossága "igazodik" az európai mintához, és más nagy városokhoz hasonlóan egyre csökkenő születési adatokat mondhat magáénak. A város népességszáma a rendszerváltás (1989) óta folyamatosan csökken. 1989-ben a város lélekszáma közel 82 000 fő volt, ami azóta is a legmagasabb számnak bizonyult a város történetében. 2008-ban a város lélekszáma körülbelül 75 000 fő, ám demográfusok prognózisai szerint ez a szám 2030-ra – az előző évek csökkenési és növekedési ütemeit figyelembe véve – akár 70 000 főre is csökkenhet. 

A KSH táblázata alapján azt mondhatjuk, bár Szolnok lakossága nem csökken drasztikusan, azonban ha figyelembe vesszük az előrejelzéseket, hamarosan látható-érezhető eredményei lesznek a népesség csökkenésnek.

Ma lesz a nagy nap

A hatmilliárdodik ember 1999-ben született meg a boszniai Szarajevóban. Akkor az ENSZ előre közölte, hogy hol fog világra jönni az a bizonyos csecsemő, most viszont óvakodott ettől. Emiatt most verseny indult el a világon a dicsőségért.

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) jelentése szerint ma éri el a Föld népessége a hétmilliárdot, és ha ilyen ütemben nő tovább, 2100-ra már tízmilliárd ember él majd a bolygón. Pongrácz Tiborné, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese az MTI-nek nyilatkozva ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a növekedés üteme a jövőben várhatóan csökken.

Október 31-én ünnepséggel köszönti majd az UNFPA a valószínűleg Indiában megszülető hétmilliárdadik embert, miután az elmúlt 12 évben egymilliárddal nőtt a Föld népessége.

A Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese az MTI-nek azt mondta: a népesség gyors növekedésének oka, hogy a fejlődő országokban magas a termékenység, sok fiatal és köztük sok nő él ezekben az államokban, ráadásul világszerte nő a születéskor várható átlagos élettartam.

A növekedés üteme azonban a jövőben várhatóan csökken - tette hozzá Pongrácz Tiborné.A szakértő szerint a világ népességének 42 százaléka az alacsony termékenységű országokban él, ez a magas arány az ebbe a csoportba tartozó, 1,3 milliárd lakosú Kínának köszönhető. Ide sorolhatók - Franciaországot és Írországot kivéve - az európai államok is. Egy másik nagy lélekszámú ország, India (1,2 milliárd lakos) a közepes termékenységű államok közé tartozik - mondta. 


Mint közölte, kifejezetten magas a termékenység Afrikában és egyes ázsiai országokban. Hozzáfűzte, jól illusztrálja az afrikai régió népességének rohamos növekedését, hogy Uganda lakossága 1962-ben még 7,5 millió volt, jelenleg 34,5 millió, és 2100-ra elérheti a 100 milliót. Ebben a csoportban a termékenység jelentős csökkenése várható - mutatott rá.

Ázsia, Afrika - magyas termékenység

Pongrácz Tiborné felhívta a figyelmet arra, hogy Európa népessége 2020 után várhatóan csökken, ami társadalmi feszültséget generálhat, hiszen kevesebb fiatalnak kell megtermelnie az idősek ellátásának fedezetét. "Az európai országok túlnyomó többsége már szembesült ezzel a problémával", míg korábban ezt többen nem vették komolyan, úgy gondolták, "a gyermekvállalás magánügy", ezért nem alkalmaztak aktív, születésösztönző családpolitikát - mondta. 

Kifejtette, Franciaországban azért magasabb a termékenység a többi európai országhoz képest, mert stabil, kiszámítható a családpolitikája. Erre lenne szükség minden országban, ehhez azonban nem igazán kedvező a jelenlegi világgazdasági helyzet - emelte ki. Mint mondta, Magyarországon a párok eredetileg több gyermeket terveznek, ők később mégsem születnek meg, pedig ha világra jönnének, "nem lenne igazán komoly demográfiai problémánk". Azt kell elérni, hogy a párok megvalósíthassák a családalapítási terveiket - hangoztatta, hozzátéve: ehhez a család és a munka könnyebb összeegyeztethetőségét kellene segíteni.

Felgyorsult a világ

Simai Mihály akadémikus, a Magyar ENSZ Társaság elnöke egy múlt heti konferencián azt mondta, a UNFPA jelentése rámutat, mennyire felgyorsult a világ népességének növekedése az elmúlt évszázadban. Hangsúlyozta, míg 1927-ben még csak kétmilliárdan éltek a Földön, ez a szám 1960-ra elérte a hárommilliárdot, 1975-re a négymilliárdot, 1987-re az ötmilliárdot, 1999-re a hatmilliárdot, 2011-re pedig a hétmilliárdot. 

A világ népessége várhatóan 2027-re meghaladja a nyolcmilliárdot, 2046-ra a kilencmilliárdot, majd a számítások szerint 2050-ben 9,2 milliárd körül stabilizálódik, és ezt követően lassulhat a növekedés - tette hozzá az akadémikus. 

Kedvező változásként emelte ki, hogy az elmúlt években növekedett az élveszületések száma és a születéskor várható átlagos élettartam, továbbá csökkent a csecsemő- és gyermekhalandóság. Az UNFPA jelentése arra is felhívja a figyelmet, hogy folytatódik az urbanizáció, mind többen élnek városokban, és a fiatalok aránya egyre emelkedik a világ népességének körében - közölte. 

Az ENSZ előrejelzései szerint a vízhiány egyre égetőbbé válik: 2030-ra a kereslet 40 százalékkal haladja majd meg a kínálatot.

Forrás: MTIHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.12 (6. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget