Ma 2019. 6. 25, kedd, Vilmos napja van.

Kiadják a WikiLeaks alapítóját Svédországnak

2011.11.02 13:49. - Lakatos Éva

Nagy-Britannia kiadja Svédországnak Julian Assange-t, a WikiLeaks alapítóját, akit szexuális visszaéléssel vádolnak a skandináv országban - döntötte el a londoni fellebbviteli bíróság szerdán.


Assange ügyvédei a BBC szerint bejelentették, hogy fellebbeznek az ítélet ellen a legfelsőbb bíróságon - erre 14 napjuk van. Svédország Assange kihallgatását tervezi.

A 39 éves ausztrál állampolgárt - akinek portálja hozzávetőleges becslés szerint 250 ezer bizalmas amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg - a svéd hatóságok kérésére, hivatalosan szexuális bűncselekmények gyanújával vették őrizetbe december elején Nagy-Britanniában. Az illetékes londoni bíróság első fokon márciusban hozott végzést arról, hogy Assange kiadható Svédországnak. Julian Assange akkor fellebbezést nyújtott be a döntés ellen.

Assange ellen, aki tavaly Svédországban élt egy ideig, két svéd nő feljelentést tett nemi erőszak, illetve szexuális zaklatás vádjával. Az ausztrál tagadja a vádakat. Azt mondja, politikai okokból folyik ellene büntetőeljárás. 

Ügyvédei azzal érveltek, fennáll a veszély, hogy a svéd hatóságok kiadják az Egyesült Államoknak, ahol nyomozás folyik a WikiLeaks-kiszivárogtatások ügyében. Assange óvadék ellenében házi őrizetben várja fellebbezése elbírálását. Londontól 200 kilométerre, egy támogatójának kelet-angliai kúriájában húzta meg magát.

Forrás: MTIHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.06.19.
Presztízs nyár 2019. VI. évfolyam 2.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget