Ma 2019. 10. 24, csütörtök, Salamon napja van.

Lezárult a népszámlálás – aki nem nyilatkozott, megbüntethetik

2011.11.02 06:31. -

Hétfőn lezárult a 2011-es népszámlálás. Aki eddig nem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, az még a pótösszeírásban, november 8-ig megteheti


Ha valaki addig sem nyilatkozik, szabálysértést követ el, és 50 ezer forintos pénzbírsággal vagy elzárással büntethető. A népszámlálás szóvivője azt mondta, csak pár ilyen esetről tudnak, de november 8-ig még a szabálysértők is meggondolhatják magukat és nyilatkozhatnak. 

Volt olyan számlálóbiztos, aki 110-140-szer mondta el ugyanazokat a mondatokat az elmúlt 1 hónapban – ennyi lakás tartozott ugyanis egy-egy számlálóbiztoshoz. A népszámlálás hivatalosan hétfőn véget ért. 
 
A KSH népszámlálási szóvivőjének tájékoztatása szerint az összeírás jelenleg  93%-os, az internetes kitöltés lehetőségével a válaszadók 19%-a élt. 2012 év végétől pedig szinte minden adat elérhető lesz településekre lebontva. „November 1 és 8 között arra kérjük azokat, akik esetleg valamiért kimaradtak volna az összeírásból a helyi polgármesteri hivatalban jelentkezzenek és pótolják az adatszolgáltatást. meggondolhatja magát az is, aki eddig esetleg nem akart válaszolni, aki ezt megteszi, az teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét” – közölte Virágh Eszter.
 
Aki nem nyilatkozik, szabálysértést követ el és 50 ezer forintos pénzbírsággal, súlyosabb esetben elzárással is büntethető. Így járt az az örkényi család, akikre összesen 200.000 forint bírságot szabtak ki, mert 8-szori megkeresésre sem tudtak, vagy nem akartak nyilatkozni a számlálóbiztosnak. A szóvivő szerint csak pár ilyen eset fordult elő és november 8-ig a szabálysértőknek is megvan még a lehetőségük a válaszadásra. 
 
Az egy héten át tartó pótösszeírásra a legtöbb jelentkezőt Budapesten és a megyeszékhelyeken várják, ugyanis míg a kistelepüléseken szinte százszázalékos volt a megválaszolt kérdőívek aránya, addig a nagyvárosokban - legnagyobb arányban a fővárosban - még többen vannak, akik nem nyilatkoztak. Vidéken a helyi polgármesteri hivatalok, Budapesten a kerületi önkormányzatok ügyfélszolgálatain lehet átvenni és kitölteni a kérdőíveket. Annak, aki mozgásában korlátozott, vagy más egyéb okból nem tud bemenni a hivatalba a pótösszeírásra, azt javasolják, ezt telefonon jelezze az önkormányzatnak és hozzá feltehetőleg számlálóbiztost küldenek majd ki.
 
atv.hu / MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.10.16. 41.szám
Presztízs magyazin ősz IV. évfolyam 3.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget