Ma 2020. 7. 14, kedd, &Őrs napja van.

Madridba vitték a szentpétervári Ermitázs kincseit

2011.11.06 07:42. - Lakatos Éva

A szentpétervári Ermitázs európai művészektől származó képeit mutatják be keddtől a madridi Prado múzeumban. A kiállítás ritka alkalom arra, hogy a műveket Szentpéterváron kívül is megcsodálják az érdeklődők.

Hirdetés

A csaknem 180 kiállított kép között Rembrandt két nagyméretű festménye, valamint egy különleges Caravaggio-alkotás is szerepel, és a 20. század eleji művészet historikus szelete is képviselteti magát. Az Ermitázs gyűjteménye jeleskedik utóbbiból.

A kiállítás révén átmenetileg hazatértek spanyol festők, többek közt Diego Velázquez és Pablo Picasso művei, amelyek mellett Henri Matisse, Paul Cézanne és Vaszilij Kandinszkij alkotásai is megtekinthetők.

Ritkaságszámba mennek az egykoron az orosz cárok és az arisztokrácia birtokában lévő Faberge-ékszerek, valamint - az akár időszámításunk előtti V. századból fennmaradt - arany tárgyak.

Soha nem volt még hasonló kiállítás Oroszország határain kívül az Ermitázs kincseiből – mondta Mihail Pjotrovszkij, a szentpétervári múzeum igazgatója.

A kiállítás katalógusának előszavában Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök úgy fogalmazott: a Madridban látható gyűjtemény "a civilizáció büszkeségének és dicsőségének kulturális örökségét" tükrözi.

A Prado közönsége hozzászokott a múzeum lenyűgöző flamand gyűjteményéhez, amelyhez most az orosz galéria gazdagon hozzájárul olyan festők képeivel, mint az idősebb Jan Brueghel, Peter Paul Rubens és Anton Van Dyck.

Négy korai Picasso-munkát is megtekinthetnek a látogatók. A malagai születésű festő tisztán figuratív időszakából látható lesz az 1901-ben készült Abszintivó és az 1905-ös Fiú kutyával, amely a cirkuszi élet tanulmányozása közben született, valamint a mindinkább a kubizmus felé tartó 1908-as Ülő nő és az 1912-es Kis asztal egy kávézóban - Egy üveg Pernod című festménye.

A kedden nyíló tárlat március végéig látogatható Madridban.

Forrás: MTIHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget