Ma 2019. 6. 25, kedd, Vilmos napja van.

37 település veszítheti el önállóságát Szolnok megyében

2011.11.07 11:09. - Lakatos Éva

Önállósága elvesztéseként éli meg a legtöbb 2000 lelkesnél kisebb település, hogy az új önkormányzati törvény tervezete szerint kötelező lesz társulnia más önkormányzatokkal. Kérdés, milyen ügyeket lehet továbbra is helyben intézni, miért kell kilométereket utazni

Hirdetés

 

Az önkormányzatok szabadságát is meghagyja, de kötöttebb, átláthatóbb rendszert valósít meg a kormány által szerdán elfogadott új, 155 paragrafusból álló tervezet – jelentette be a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Giró-Szász Andráskormányszóvivő. Az új önkormányzati törvény hamarosan parlament elé kerülő tervezete annak szellemében íródott, hogy „szükséges az önkormányzatok pénzügyi, gazdasági helyzetének megszilárdítása, egy kötöttebb finanszírozási rendszer kialakítása, és a már meglévő adósságállományuk hatékony kezelése".

Tállai András államtitkár úgy értékelt: minden településnek lesz saját választott testülete, az önkormányzati alapjogok nem fognak csorbulni, azonban „tisztázni kell az állam és az önkormányzatok viszonyát, feladat- és hatáskörellátását". A helyi önkormányzatok ellátandó feladatai maradnak többek közt: az óvodai ellátás, egészségügyi alapellátás, településfejlesztés, de számos államigazgatási hatósági feladat a kormányhivatalok kezébe kerül. 2012 januárjától például szigorodnak az önkormányzatok hitelfelvételi és kötvénykibocsátási lehetőségei. Az új feladatfinanszírozási rendszer 2013. január elsejétől léphet hatályba.

A tervezet szerint a helyi önkormányzatok képviselő-testületei megállapodhatnak abban, hogy önkormányzati társulást hoznak létre. Ez a 2000 lélekszám alatti településeken kötelező lesz. A 2009-es KSH adatok alapján 37 ilyen helyhatóság található Szolnok megyében. A legtöbb jelenleg is tagja egy-egy feladatra (például iskola fenntartására) létrehozott társulásnak, körjegyzőségnek.
Forrás: delmagyar.hu; szolnokinaplo.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.06.19.
Presztízs nyár 2019. VI. évfolyam 2.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget