Ma 2019. 1. 16, szerda, Gusztáv napja van.

Művészettörténet újraértelmezve

2011.11.07 15:34. - Lakatos Éva

A Hírszerző blog egész sajátosan értelmezte Kerényi Imre javaslatát, a az új Alaptörvény illusztrálásáról...


Kerényi a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénzügyi keretéből több mint húszmillió forintért rendelt festményeket. A napilap szerint a képek egyikének címe Lovasroham, 2006. október 23., és a többivel együtt ez is az új alaptörvény díszkiadását ékesíti majd.

Újak festése helyett sokkal egyszerűbb lenne pár régit átnevezni. Ki emlékszik már arra, hogy mi volt a morvamezei csatában, meg mit csinált Zrínyi Ilona?” - teszi fel a kérdést a Hírszerző cikke.

Than Mór: Matolcsy György és Orbán Viktor kézfogása az offshore-lovagok legyőzése után. A kép eredetileg a Habsburgi Rudolf és Kun László találkozása a Morva mezei csata után címet viselte, ám a cseh lovagok legyőzése távoli és elég érdektelen történelmi esemény az offshore-lovagok felett aratott diadalhoz képest - véli a Hírszerző.

 

 

Madarász Viktor: Gyurcsány Ferenc ügyészségi kihallgatásra vár Sukoró-ügyben. A kép eredetije Zrínyit és Frangepánt ábrázolja a bécsújhelyi börtönben, de a balul elsült császárellenes összeesküvésnél sokkal indokoltabb lenne megemlékezni az elmúlt nyolcév főkolomposainak hurokra kerítéséről.

 

 

 

A miniszterelnöknek mennie kell A szomorú pillanatot, mikor Kossuth Lajos 1849. augusztus 17-én Orsovánál elbúcsúzott az elvesztett hazától, számos litográfia és egyéb alkotás megörökítette. Legalább ennyire nehéz pillanatok lehettek, mikor Orbán Viktornak Brüsszelbe kellett utaznia a nemzeti ünnepen, így indokolt az átnevezés

 

 

 

Ilja Repin: A magyar kormány levelet ír az IMF-nek. Ezt a világhírű festményt sajnos Szentpéterváron őrzik (eredeti címe: A zaporozsjei kozákok levelet írnak IV. Mohamed szultánnak), de egy akkora haditetthez, mint az IMF elűzése, bizony méltó megemlékezés dukál. Az oroszok ráadásul jönnek nekünk egy csomó elrabolt műkinccsel, ezzel törleszthetnének.

 

 

Vincent van Gogh Önarcképe híres festménye tulajdonképpen Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselőt ábrázolja, miután 2006 október 23-án megverték a rendőrök. Az alkotó erős hangsúlyt fektetett Máriusz fülsebesülésére, a háttérben pedig a kis Máriusz óvodai rajza látszik, ezzel is hangsúlyozva a család összetartó erejét.

 

 

 

Rembrandt: Matolcsy György előadása a nem ortodox gazdaságpolitikáról a professzorok Batthyány köre előtt azt a pillanatot örökíti meg amikor a méltán népszerű gazdasági miniszter sebészi pontossággal tervezi meg az egykulcsos adó hatásait a belső fogyasztásra és az államadósságra. A háttérben figyelő professzorok csak ámuldoznak a közgazdasági zseni türkjei láttán - írja a blog.

 

 

 

Delacroix: Selmeczi Gabriella megvédi a nyugdíjakat. Az allegórián jól látható, hogy a méltán népszerű szóvivő a Raiffeisen bank zászlaját magasra emelve mutatja a polgári középosztály számra a kiutat a hitelválságból. A kép elkészültekkor fontos szempont volt, hogy Gabriella mint az ország nemző magyar anya jelenjen meg, ezért is kerültek kihangsúlyozásra kifliszerű mellei.

 

 

 

Benczúr Gyula: Tarlós István megnyeri a budapesti főpolgármesteri címet. Az eredeti cím, Budavár visszavétele majdnem jó, csak ugye a Fidesz még sosem szerezte meg Budapestet. Viszont ebből a szempontból a 2010-es van akkora diadal, mint az 1686-os, így indokolt az átnevezés. Arról nem is beszélve, hogy Lotharingiai Károly arcvonásaiban van valami tarlós istvános.

 

Madarász Viktor: Hoffmann Rózsa szembeszáll a pökhendi liberális oktatási szakemberekkel. Gyönyörű allegória, amiről csak úgy süt az oktatási koncepció körüli harcok feszültsége. Jobb oldalt az államtitkár asszony Zrínyi Ilona képében (a kép címe eredetileg Zrínyi Ilona vizsgálóbírái előtt), amint a diákságot jelképező gyermekeket magához szorítva büszke arccal állja a bal oldalon (!) pöffeszkedő liberális "szakemberek" aljas támadásait. Ha jobban megnézzük a szemüveges figurát, Pokorni Zoltán arcvonásai sejelenek fel rajta!

 

 

Szinyei Merse Pál: A kötcsei polgári piknik. A híres festmény üde szellősségénél mi sem ábrázolhatná jobban a polgári piknikek kötetlen, pozitív, nemzetépítő hangulatát. Ráadásul az eredeti cím, a Majális olyan sörvirslis proli hangvételű, nem illik egy ilyen polgári-konzervatív kormányzáshoz.

 

 

 

 

Forrás: hirszerzo.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget