Ma 2020. 8. 12, szerda, Klára napja van.

Döntöttek a thm- és kamatplafon bevezetéséről

2011.11.08 09:24. - Lakatos Éva

A felszámítható kamatok és a teljes hiteldíjmutató (thm) lehetséges maximumának korlátozásáról döntött az Országgyűlés hétfőn, így azok mértéke a jövő évtől nem lehet 24 százalékponttal több a jegybanki alapkamatnál.


Kivételt jelentenek a magasabb kockázatú és költségű áruhitelek, illetve a hitelkártyához kapcsolódó kölcsönök, amelyeknél ez a korlát magasabb. A parlament gazdasági és informatikai bizottságának javaslatát 266 igen, 1 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a Ház.

Emellett kimondták, hogy a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor a bankoknak a kamat változását vagy referencia-kamatlábhoz kell kötniük, vagy a kamat mértékét a kölcsönszerződésben meghatározott – 3, 5 vagy 10 éves – periódusok alatt rögzíteniük kell.

Az új szabályok szerint a 2012. január 1-je előtt kötött, egy évnél hosszabb hátralévő futamidejű jelzálog-hitelszerződés esetében a pénzintézeteknek 2012. május 31-ig egy alkalommal lehetővé kell tenniük a szerződés módosítását, újrakötését vagy kiváltását, hogy az megfeleljen a törvényben meghatározottaknak.

Ugyancsak a gazdasági bizottság javaslatát – 253 igen, ellenszavazat nélkül, és 7 tartózkodással – elfogadva a Ház úgy határozott, hogy a devizahitelek kedvezményes végtörlesztésének lehetőségét a lízingszerződéssel rendelkezőkre is.

Forrás: MTIHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.05 (30. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget