Ma 2019. 2. 19, kedd, Zsuzsanna napja van.

Megalakult az új lengyel parlament

2011.11.08 15:16. - Lakatos Éva

Kedden délelőtt megkezdődött Varsóban az újonnan megválasztott lengyel parlament alsóházának első ülése.


 

Az alakuló ülést a szejm korelnöke, Józef Zych nyitotta meg, majd Bronislaw Komorowski államfő mondta el ünnepi beszédét. Hangsúlyozta, hogy a rendszerváltás óta eltelt 22 évben Lengyelország civilizációs előrelépést hajtott végre. Az elmúlt években pedig sikerült elkerülnie a gazdasági válságot, ami szavai szerint a lengyel politika, illetve a lengyel gazdaság többéves, következetes, egészséges alapokon történő építésének együttes eredménye.

Az új parlament fő feladata Komorowski szerint az állam működésének javítása és a polgárok államba vetett bizalmának erősítése. Javítani kell az igazságszolgáltatás minőségét, kezelni kell az aggasztó demográfiai tendenciákat, nyugdíjreformra, a nyugdíjkorhatár emelésére van szükség - mondta. Alapvető feladat az egészségügyi reform sikeres befejezése és a további védekezés a gazdasági válsággal szemben, amelynek fő ellenszere a növekedés - hangsúlyozta. A reformok fontos ösztönzője lehet az euróövezetbe való belépés előkészítésének folyamata - tette hozzá. Komorowski beszéde után a szejm képviselői egyenként letették esküjüket.

Az október 9-i parlamebronti választások eredményeként a rendszerváltás óta 7. törvényhozási időszakban a 460 tagú szejmben öt politikai párt és hat frakció foglal helyet. Az eddig kormányzó Polgári Platformnak (PO) 207, a fő ellenzéki pártnak, a Jog és Igazságosságnak (PiS) 157, az ugyancsak ellenzéki Palikot Mozgalmának 41, a kisebbik kormánypártnak, a Lengyel Parasztpártnak (PSL) 28, az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetségnek 26, s végül a német kisebbségnek 1 képviselője van.

A szejm megalakulásának előestéjén jelentette be a PiS-ből múlt héten kizárt három európai parlamenti képviselőnek a szejmben helyet foglaló 16 híve, hogy önálló frakciót alakítanak Szolidáris Lengyelország néven. Csatlakozott hozzájuk a PiS egyik szenátora is. Közölték ugyanakkor, hogy nem szándékoznak kilépni eddigi pártjukból.

A 100 tagú szenátus (felsőház) ugyancsak az államfő részvételével kedden délután tartja alakuló ülését. A szenátorok közül 63 a PO-hoz, 31 a PiS-hez tartozik, két szenátora van a PSL-nek, egy az Állampolgárok a Szenátusba tömörülésnek, és végül három független szenátor is van a felsőházban.

Donald Tusk miniszterelnök kedden az alkotmánynak megfelelően benyújtotta kormánya lemondását. Az államfő jelezte, hogy a leköszönő kormányfőt, a választásokon győztes párt elnökét még aznap megbízza az új kormány megalakításával. Tusknak november 22-ig kell megalakítania kormányát, és további két hete van arra, hogy a szejm elé terjessze az új kormányprogramot. A kormányprogramot jóváhagyó bizalmi szavazásnak legkésőbb december 6-ig kell megtörténnie.

Forrás: MTIHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.13. 6.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget