Ma 2019. 1. 17, csütörtök, Antal napja van.

Életben maradt a száj nélküli hal - fotókkal

2011.11.09 20:55. - Booster

Szeged - Zoológiai furcsaságra bukkant egy gondozó a Szegedi Vadasparkban: egy szájnélküli ezüstkárászt talált a gólyáknak és pelikánoknak szánt takarmányban még tavaly ősszel.


Bobkó Anna

Lévai József megkérdezte a Magyar Haltani Társaságot, vajon mi lehet a fura jelenség magyarázata. A közelmúltban jelent meg Harka Ákos cikke, melyben magyarázatot adott a rejtélyre – áll a Szegedi Vadaspark hírlevelében.
 

Zoológiai furcsaságra bukkant egy gondozó a Szegedi Vadasparkban. Fotó: delmagyar.hu
Zoológiai furcsaságra bukkant egy gondozó a Szegedi Vadasparkban.
Fotó: delmagyar.hu

A cikk szerint a hal alsó állkapcsával valamiféle tátogást imitáló mozgatására ugyan képes volt, de rés ilyenkor sem keletkezett nem létező ajkai között, mert a szájnyílás helyét vékony, rugalmas, hártyaszerű bőr fedte. Halunk nyilvánvalóan a jobb oldali kopoltyúfedőjén látható nyíláson át vette fel a táplálékot. Ezt úgy érte el, hogy légzőizmainak megfeszítésével és alsó állkapcsának lefelé mozdításával megnövelte száj- és kopoltyúüregének térfogatát, miáltal abban vákuum keletkezett, s a hiányos kopoltyúfedő által szabadon hagyott résen keresztül beáramló vízzel a táplálék is megfelelő helyre került.
 

Életben maradt a száj nélküli hal. Fotó: delmagyar.hu
Életben maradt a száj nélküli hal.
Fotó: delmagyar.hu


A kis torzszülött életrevalóságát mutatja: megtanulta, hogy társaival ellentétben neki nem függőleges testhelyzetben, hanem oldalára fekve kell megközelítenie a táplálékot, ráadásul túl kell úsznia rajta, hogy vákuumkeltéskor éppen a kiszemelt falat fölé kerüljön a táplálék felszippantására és légzővíz beáramlására egyaránt szolgáló rés. Az azonban már kideríthetetlen, hogy ez a „pótszáj" fejlődési rendellenesség vagy sérülés következtében alakult-e ki, netán a kopoltyúfedő éveken át tartó „rendellenes használata" alakította ilyenné.

Délmagyarország napilap

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget