Ma 2020. 2. 21, péntek, Eleonóra napja van.

Szolnokon vendégszerepel a Gorkij Színház

2011.11.10 14:19. - Lakatos Éva

A magyar-kazah gazdasági kapcsolatok mellett a kulturális együttműködés jegyében lép fel a társulat.


 

A magyar-kazah kapcsolatok frissítése 2011-ben nem csupán kiemelt gazdasági, hanem erős kulturális kapocs kialakítását is lehetővé teszi. Nagy örömünkre szolgál, hogy Kazahsztán kiemelkedő társulata, az asztanai Gorkij Színház hazánkba látogat, és bemutatja egyik sikeres és

örökérvényű előadását, a Beibarsz szultáncímű színdarabot.

Az előadásra  - a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke,  Kovács Sándor meghívására, a Megyei Önkormányzat és a NEFMI támogatásával –a szolnoki Aba Novák Kulturális Központ színháztermében kerül sor, a központ támogatásával, 2011. november 15-én, 19.00 órai kezdettel.

A kazah történelmi színmű Beibarsz szultánról, egy kipcsák  (kun)  származású egyiptomi uralkodóról szól, akinek rabszolga múltja ellenére sikerült feljutnia a hatalom csúcsára. Az előadás új szemszögből mutatja be a nagyhatalmú uralkodó sorsát, és a mai kazah generációnak példát ad hazafiasságból, kialakítja a nemzeti, történelmi és kulturális hagyományokhoz való tiszteletet.  A színészek korhű jelmezeket  viselnek, a képi (vetített) és zenei effektek felidézik a Nagy Sztyeppe – amely a magyarok őshazája is volt – utánozhatatlan és felejthetetlen hangulatát.

Bejbarsz szultán a kipcsákok földjén, a Kaszpi-tenger mellett született, körülbelül abban az időben,  amikor a mongolok elől menekülő Kötöny vezér menedéket és letelepedési engedélyt kért IV. Béla magyar királytól maga és kipcsák harcosai (a mai Magyarországon élő kunok ősei) számára. 1242-ben a megszálló mongolok elfogták és eladták rabszolgának a mameluk hadseregbe, ami az akkori muzulmán államok legjelentősebb hadereje volt. Bejbarsz, különleges képességeinek és vitézségének köszönhetően gyors katonai karriert csinált, az egyiptomi Asz-Szalih Nazsm ed-Din szultán hadvezére lett. Első nagy győzelmét a IX. Lajos francia király vezette keresztes had ellen aratta, al-Manszur közelében, 1250-ben. 1260 szeptemberében Palesztinában történelmi győzelmet

aratott a mongol hadsereg felett. 1260 októberében trónra lépett, amivel a középkorban új fejezetett nyitott a közel- és közép-keleti történelemben.  Az egységes vezetés megőrzése érdekében Bejbarsz szultán a muzulmán Egyiptomból és Szíriából közös államot alapított. Törvénykezési reformot vezetett be, uralkodása idején számos építészetileg jelentős épületet építettek, felújították a csatornákat, kikötőket, erődöket, lerakta  az egyiptomi hajógyártás alapjait. A kiváló hadvezér, reformátor és diplomata Bejbarsz Bizánccal, Nápollyal,  Szicíliával, az Arany Hordával és számos jelentős európai monarchiával tartott fenn diplomáciai kapcsolatokat.

 

111 év rivaldafényben…

 

A Kazah Köztársaság fővárosa, Asztana első számú drámai színháza, az Állami Gorkij Színház tavaly ünnepelte fennállásának 110 éves évfordulóját.

A különböző korokban színpadán egyebek között olyan színészóriások léptek fel, min E. Orjol, V. Arhipbekov, Sz. Priluckaja, a Kazah SzSzK népművészei, és sokan mások, a legmagasabb állami díjak birtokosai.

Évszázados történelme során a színház több hazai és nemzetközi fesztiválon nyert értékes díjakat, helyezéseket, vendégszerepelt egyebek között Moszkvában, Pekingben, Szentpéterváron, Almatiban, Granadában, stb. - legutóbb ez év őszén Mahacskalában, Dagesztán fővárosában

Jelenleg 25 színdarab szerepel a színház repertoárjában, olyan szerzőktől, mint Gogol, Csehov, Cocteau, Vampilov, Shakespeare, Mrozek, Brecht, T. Williams, Beber, Bulgakov.

Különös büszkeséggel játsszák Otorbajev kazah szerző darabját, a „Bejbarsz szultánt”, amely a kipcsák születésű egyiptomi szultán történetét meséli el, aki rabszolgasorból emelkedett a legnagyobb méltóságba.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.19 (7. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget