Ma 2021. 1. 27, szerda, Angelika napja van.

Watergate-ügy: nyilvánosságra hozták Nixon titkos vallomását

2011.11.11 08:35. -

Csütörtökön nyilvánosságra hozták Richard Nixon volt amerikai elnök idáig titkos vallomását a Watergate-ügyben, amelyet tíz hónappal lemondása után tett 1975. júniusában, idézi az AP-t az Index.


Egy szövetségi bíró még július végén rendelte el, hogy a Nixonról és a Watergate-ügyről több könyvet is szerző Stanley Kutler történész és más szakértők kérésének megfelelően nyilvánosságra kell hozni a vallomás leiratát.

Nixont az 1970-es évek legnagyobb politikai botrányáról kérdezték 1975. június 23-án és 24-én. A Watergate-ügy miatt Nixonnak 1974. augusztus 9-én le kellett mondania, kormányzatának több tisztviselőjét is elítéltek.
 
Nixont a kabinetfőnökével folytatott kulcsfontosságú fehér házi találkozóról is kérdezték, amelynek 18 és fél perce hiányzik a beszélgetésről készült szalagról. A volt elnök azt állította, hogy csak baleset történt, és „elszállt az agya", amikor tudomást szerzett róla.
 
Nem sikerült belőle kihúzni új részleteket sem. „Nem emlékszem, hogy az említett emberek szerepeltek volna a beszélgetésben" – mondta többször is. Kérdezték öt nagykövetről is, akik korábban nem karrierdiplomaták, hanem kampányának támogatói voltak, de korábbi elnökökkel példálózva védte meg kinevezésüket.
 
A történészek sem vártak nagy leleplezéseket a vallomás nyilvánosságra kerülésétől. Szerintük a tény, hogy egy korábban titkos elnöki vallomás megismerhető, többet számít, mint annak tartalma.
 
„Nixon, az Nixon" – mondta Stanley Kutler, miután első olvasatra nem talált semmi nagy durranást a szövegben, annál többször szerepelt azonban az általa virtuóz előadásnak nevezett vallomásban a „nem emlékszem" szófordulat. Szerinte Nixon stílusa tökéletesen átjön a vallomásból is.
 
Forrás: Index.hu/Atv.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.20. (3. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget