Ma 2021. 1. 22, péntek, Vince napja van.

Lemondott Berlusconi, estére Monti lehet a miniszterelnök

2011.11.13 10:28. - Booster

Vasárnap este kormányalakítási megbízást kaphat Olaszországban Mario Monti, Silvio Berlusconi szombati lemondását követően.


Vasárnap este kormányalakítási megbízást kaphat Olaszországban Mario Monti, miután Silvio Berlusconi szombat esti lemondását követően Giorgio Napolitano államfő a nap folyamán már a közgazdász vezette kormány megalakításáról konzultál a parlamenti pártok delegációival.

Napolitano reggel kilenc órától Renato Schifanit, a szenátus és Gianfranco Finit, a képviselőház elnökét fogadta, majd a köztársasági elnök a parlamenti pártok delegációival tárgyal. Az államfői palota napirendje szerint Napolitano hat órára le akarja zárni az egyeztetést, hogy még vasárnap este kinevezze Mario Montit. A hétfői tőzsdenyitásra új miniszterelnöke lesz Olaszországnak - írta az olasz sajtó.

Az ellenzék - a PD, a Pierferdinando Casini vezette Harmadik Pólus és az Antonio Di Pietro vezette Értékek Olaszországa (IdV) - támogatja a Monti irányította szakértői kormányt. Di Pietro hangsúlyozta, hogy egyetlen volt Berlusconi-minisztert sem akar látni az új kormányban. "Berlusconi nélkül Olaszország végre újraindul" - nyilatkozta Pierluigi Bersani PD-főtitkár, aki szerint az új kormány első feladata az adóreform lesz.

A PdL is igent mond Montira. "Ha nem így teszünk, Monti baloldali kormányfő lesz" - hangoztatta Berlusconi. Hozzátette: a PdL továbbra is a legnagyobb párt marad. Az Umberto Bossi vezette Északi Liga nem támogatja Montit és ellenzékbe vonul.

Róma belvárosában késő éjszakáig ünneplés és tüntetés kísérte Berlusconi távozását. Pojáca! Maffiózó! Tolvaj! Börtönbe vele! - kiábálták a távozó kormányfő rezidenciája, a Grazioli palota előtt a tüntetők. A rendőrség több alkalommal visszaszorította a tömeget. "Téved, aki azt hiszi, hogy vége Berlusconinak" - nyilatkozta Maurizio Sacconi, a PdL eddigi munkaügyi minisztere. "Milyen baloldal az, melyik a bankár Montit ünnepli?" - kérdezte Giorgia Meloni ifjúsági miniszter. Isten veled Berlusconi, szabad az út Montinak - írta a Corriere della Sera. Olaszok vigyázzatok a pénztárcátokra! Jön az adócsősz Monti! - harangozta be Monti érkezését a Libero jobbközép napilap. Visszatért Olaszországba a gyűlölet - szólt a Berlusconi-család birtokolta Il Giornale cikkének címe. Berlusconi 17 év után szidalmak között távozott. Olaszország felszabadult! - írta a baloldali L'Unita. Az ellenzéki újságok Berlusconi távozását volt politikai mentora, Bettino Craxi egykori szocialista kormányfő 1993-as lemondásával hasonlították össze: mindkettőjüket aprópénzzel dobálták meg Róma utcáin korrupt politikájuk jeleként. MTIHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.20. (3. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget