Ma 2020. 7. 15, szerda, Henrik napja van.

Ülésezett a Megyei Közgyűlés Szolnokon

2011.11.14 08:28. - Lakatos Éva

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés pénteki ülésén döntött a 2012. évi kötelező kéményseprő-ipari szolgáltatás díjairól tájékoztatót hallgatott meg a megye lakosságának egészségi állapotáról, a szükséges tennivalókról, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok megye közúthálózatának helyzetéről.      

Hirdetés

Napirend előtt több ellenzéki képviselői kezdeményezés, észrevétel érkezett a megyei önkormányzatok jövőjét meghatározó, folyamatban lévő jogszabályváltozásokkal kapcsolatban. Kovács Sándor az intézményátadásokkal kapcsolatban elhangzott kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a feladatokat a jövőben is el kell látni, a szakemberek munkájára ezután is szükség lesz. A bővülő területfejlesztési feladatok kapcsán hangsúlyozta, hogy a megyei önkormányzatok kizárólag intézményfenntartói szerepre történő kárhoztatása méltatlan szerep volt. Új alapokra helyezve, új finanszírozási rendszerrel egy sokkal testhez állóbb feladatkört kapnak 2012-től a megyei önkormányzatok – mondta a megyei közgyűlés elnöke.

A napirendi pontok tárgyalása előtt bejelentették, hogy Tokajiné Demecs Katalin, a megyei közgyűlés MSZP frakciójának vezetője kilépett a pártból, megyei közgyűlési munkáját független képviselőként folytatja tovább.

A közgyűlés tagjai elfogadták a kéményseprő ipari díjak átlagosan 4%-os emelését célzó előterjesztést 2012. januárjától.

A megyei közgyűlés határozatban javasolja a megyei települések képviselőtestületeinek, hogy tűzzék napirendre a megye lakosságának egészségi állapotáról szóló beszámolót annak érdekében, hogy a megye lakosai minél szélesebb körben ismerhessék meg a tájékoztató tartalmát: a jelenlegi egészségromlást kiváltó okokat és a szükséges tennivalókat.

A megyei közúthálózatának helyzetével kapcsolatban több kérdés is érkezett a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója felé.  A beszámoló alapján a megyei közgyűlés a megye országos közúthálózata jelenlegi helyzetének javítása érdekében indokoltnak tartja, hogy:

 

·         a 4 és 5 számjegyű utak felújítására a közeljövőben hazai források is rendelkezésre álljanak, mivel az Észak-Alföldi Operatív Program 2007-2013. évekre előirányzott forrásai rövidesen felhasználásra kerülnek;

·          a főutak 11,5 tonnás tengelynyomásra történő megerősítése programjának folytatása érdekében történjenek előkészítő lépések;

·         a megyét érintő nagytömegű anyagszállítással járó vízügyi és vasúti fejlesztések a jövőben ne járjanak a szállítóútvonalként használt alsóbbrendű utak állapotának romlásával, illetve az okozott károk helyreállítása időben történjen meg.

 

Az M4-es autópálya előkészítésével kapcsolatban megállapította a testület, hogy a Közlekedési Operatív Program keretében előkészítés alatt lévő M4-es autópálya Abony–Törökszentmiklós-Kelet közötti szakaszának összes terve 2012 végéig rendelkezésre áll és a beruházás a folyó Európai Uniós fejlesztési ciklusban megvalósulhat. Az 1222/2011.(VI.29.) számú Kormányhatározat csak Törökszentmiklós-Nyugatig történő megvalósítással számol. A Törökszentmiklóst elkerülő 2x1 sávos úton a balesetveszély fokozódásának elkerülése is indokolja, hogy a 4. számú főút meglévő 2x2 sávos (Törökszentmiklós-Fegyvernek közötti) szakaszáig, vagyis a Törökszentmiklós-Keleti csomópontig épüljön ki az M4-es autópálya. Ezért a megyei közgyűlés felterjesztéssel él a vonatkozó Kormányhatározat módosítása érdekében.

 

Jóváhagyták a Vajdaság Autonóm Tartomány  Képviselőházával - várhatóan december elején - aláírásra kerülő együttműködési megállapodást.

 

A jászberényi Liska József Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium igazgatójának Halász Péter Sándort nevezték ki 2011. december 1-jei hatállyal, aki 1999. óta áll az intézmény alkalmazásában.

A tagok elfogadták a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázati rendszer 2012. évi fordulójához való csatlakozást. Ehhez 5 millió forintos támogatási összeget biztosít a megyei közgyűlés. Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget