Ma 2020. 6. 4, csütörtök, Bulcsú napja van.

Egyre több a feketemunkás: szabálytalanságok minden második munkaadónál

2011.11.15 08:31. - Booster

Minden második ellenőrzött munkaadónál találtak valamilyen szabálytalanságot a megyei kormányhivatalok munkaügyi felügyelői az év első három negyedévében.


Minden második ellenőrzött munkaadónál találtak valamilyen szabálytalanságot a megyei kormányhivatalok munkaügyi felügyelői az év első három negyedévében - írja a Napi Gazdaság a keddi számában az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) adataira hivatkozva.

Az év első kilenc hónapjában 16,5 ezer munkáltató foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálták és az ellenőrzött 160 ezer dolgozó 44 százalékánál találtak munkaügyi jogsértéseket.

A munkaadók közül 8.239-nél találtak jogsértést és 5.486-ra szabtak ki munkaügyi bírságot, amelynek összege meghaladja az egymilliárd forintot. A Napi Gazdaság azt írja, hogy az év első három negyedévében szaporodtak az írásba foglalt, ellenőrizhető bérelszámolással kapcsolatos hiányosságok, a bérek határidőre fizetésének elmulasztásával kapcsolatos jogsértések pedig már az összes szabálytalanság 10 százalékát adják. Az OMMF tapasztalatai szerint - olvasható a lapban - egyre gyakrabban "fantomizálódnak" az utóellenőrzésre váró vállalkozások, azaz, amikor a második fordulóra adószámukat felfüggeszti az adóhivatal, esetleg felszámolás alá is kerülnek, azonban a felszámolónak nem adták át a cég iratait.

A lap megjegyzi, hogy a feketemunkások közé számítanak azok az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott dolgozók, akiket nem jelentettek be időben a hatóságoknak. Az OMMF szerint átrendeződik a feketefoglalkoztatás ágazati megoszlása: az építőipar helyett már a személy- és vagyonvédelem számít a legfertőzöttebbnek.

A leggyakoribb jogsértés idén a szabadságok kiadásával, a munkaidő- és pihenőidő, a rendkívüli munkavégzés, valamint a munkabérrel és annak védelmével kapcsolatos szabályok áthágása volt. M

MTIHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.06.03 (21. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget