Ma 2020. 10. 27, kedd, Szabina napja van.

Fektelista.hu: Az adófizetési morál nem javult tavalyhoz képest

2011.11.16 20:19. -

A feketelista.hu elkészítette az adóhatósági adatok alapján elemzését: mely cégek azok, amelyeknek adóhiánya egyenként meghaladja a 100 millió forintot.


Az adóhiányt az adóellenőrök tárják föl, szemben az adótartozással, amelyet az adózó vall be. Az összegzés 458 cégnevet tartalmaz, huszoneggyel kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt. Az adófizetési morál egy év alatt azonban mit sem változott, ezt bizonyítja, hogy e cégek együttes adóhiányának összege viszont most 142,5 milliárd forintra rúg, azaz körülbelül ötmilliárddal több, mint egy évvel korábban volt.

Ez az adat nem a nyilvántartott teljes adótartozásról szól (annak összege már meghaladja a 2200 milliárd forintot), hanem azokról a hiányokról, be nem fizetett vagy be sem vallott adókról, amelyekre az ellenőrök vizsgálata derít fényt. A lista elképesztő adatokat tartalmaz, a cégek neve mellett horribilis adóhiányok szerepelnek. Az összesítés szerint tizenkilenc cég egyenkénti adóhiánya meghaladja az egymilliárd forintot is. Az élen szereplő miskolci DAM 2004 Kft. pedig 6,728 milliárdos hiányával – az 1998 óta vezetett adatbázisban – minden eddigi összeget felülmúl.    
 
Egymillió cégadat
 
Fenti adóhiányok mellett a feketelista.hu portálon egyszerre tizenegy állami nyilvántartásból szerezhetnek információt az érdeklődők, mielőtt ügyfelükkel, partnerükkel megállapodnának – tájékoztat Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője. Bárki egyetlen klikkeléssel meggyőződhet arról, hogy kiszemelt üzletfele szerepel-e azokban. Jelenleg már 540 ezer cég csaknem egymillió adata szerepel a honlapon, amely a cég nevéhez rendeli a nyilvántartásokban szereplő adóhiányokat, adótartozásokat, munkaügyi elmarasztalásokat stb. Szerződés megkötése előtt olyan fontos háttér-információkhoz juthatnak a döntéshozók, levonva a következtetést, megbízható-e tárgyalópartnerük, kockázatos-e üzleti kapcsolatba lépni vele. 
 
„Csúcstartó” a DAM 2004
 
Az adóhiányos cégekről készült legújabb összegzésben szereplő cégek túlnyomó többsége a kereskedelemben és a szolgáltatás területén működik, szinte valamennyi korlátolt felelősségű társaság formájában. Jellemzően mindössze 13 részvénytársaság neve olvasható az adatsorban, miközben 17 betéti társaság szerepel. Elgondolkodtató, hogy például a salgótarjáni BLANI 2004. Szolgáltató Bt. neve mellett  mintegy 447 millió forintos adóhiány szerepel. Füle a székhelye a H&H Security Vagyonvédelmi és Szolgáltató Bt.-nek, amelynél az adóellenőrök csaknem 411 millió forintnyi adóhiányt állapítottak meg. A kiskunfélegyházi „Félegyházi Pocakos” Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. is több mint 300 millió forint adóhiányt halmozott fel.
 
A céglista adatai szerint lényegében nem változott a főváros és a vidék aránya. A feltüntetett 458 „százmilliomos” adóhiányos cég közül 213 Budapesten van bejegyezve (45,5 százalék), egy évvel korábban ez az arány 46,9 százalék volt. A legnagyobbak között azonban a fővárosiak dominálnak, az első húsz „milliárdos” közé csak nyolc vidéki cég fért be. Igaz, a kétes hírű első helyeket viszont ők viszik el, mindketten miskolciak. A felszámolási eljárás alatt álló  DAM 2004 Acél- és Hengermű Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 6,743 milliárdos adóhiányával „csúcstartó”. A második „helyezett” a szintén felszámolásra ítélt Politrend Kereskedelmi Kft. 2,728 milliárd forint adóhiánnyal, nem beszélve a megállapított jogkövetkezmények összegéről, amely 2,164 milliárd forintra rúg. Harmadik helyre a budapesti ZB Kereskedőház Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. sorolható 2,216 milliárd forint hiánnyal. Nem véletlen, hogy szintén a felszámolás sorsára jutott. A fővárosi Sekina-Tech Kft.-nél korábban adóvégrehajtással, adószám-felfüggesztéssel próbálkozott az adóhatóság, míg végül 1,688 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg, kiegészítve több mint 1,305 milliárd forint jogkövetkezmény összegével. A sorban következő Ramlé Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. csak néhány millióval maradt le, nála 1,686 milliárdos hiányt regisztráltak. A Process Star Számítástechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. adóhiánya is túllépte a másfélmilliárdot (1,509 milliárd), nem beszélve a több mint 1,4 milliárd forinttal járó jogkövetkezményekről. Az utóbbi három cég a fővárosban van bejegyezve. A „milliárdosok között kétszer is s szerepel a PAK Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. neve 1,361 milliárd, illetve 1,005 milliárd forint hiánnyal, esetében két ellenőrzés egyszerre zárult le. 
 
Kis települések, nagy hiányok
 
Budapesten leplezték le ugyan az adóhiányos cégeknek csaknem a felét, ám a többi nagyvárosunk sem dicsekedhet. Miskolcon például kilenc, Győrben hat, Debrecenben öt, Szegeden és Pécsett pedig négy-négy társaság akadt fenn az ellenőrzésen. A kisebb települések „százmilliósainak” listáját böngészve pedig kíváncsiak lehetünk, hogyan halmozódott fel például a viszneki BEREK-MIX 2002 Termeltető, Gyártó és Szolgáltató Kft.-nél csaknem félmilliárdos adóhiány. Találomra folytathatnánk a kérdést az inárcsi Com Trade Hungary Kft., a csikóstöttösi Kontir 97’ Bt., az úrhidai Gabona Trade vagy a téglási ZONA-BAU Kft. esetében; valamennyinél több mint 200 millió forint adóhiányt állapítottak meg az ellenőrök. A feketelista.hu. honlapon évekre visszamenően ellenőrizhetők és követhetők a cégek elmarasztalásai. Ezek alapján könnyen és gyorsan kiderülhet, ha egy partnernek, üzlettársnak kiszemelt cég nem tiszta, tilosban jár. Jobb az ilyeneket elkerülni, és megelőzni a bajt – összegez a portál főszerkesztője.  
 
Forrás: atv.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.10.21 (41. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget