Ma 2019. 3. 22, péntek, Benedek napja van.

Jövőre jöhet az új IMF-EU megállapodás

2011.11.18 14:22. - Lakatos Éva

Megkezdte a tárgyalásokat az Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval is a kormány, az új megállapodás várhatóan a jövő év első hónapjaiban köttetik meg.


"A magyar gazdaság a piacról finanszírozza magát, nem függünk mások jóindulatától" - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken. A közlemény szerint a megújulás korszaka lezárult, most a növekedés korszaka kezdődik, és ehhez minden eszközt igénybe kell vennünk. Ennek érdekében a kormány megkezdte a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval is egy olyan új megállapodás megkötéséről, amely megszorítások helyett a magyar gazdaság növekedését segíti elő - írják.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi közleményében, amelyben bejelentették, hogy tárgyalásokat kezdenek az IMF-fel, az még nem szerepelt, hogy a megbeszélésekben szerepet kapna az Európai Unió is. Az IMF-fel megkötött legutóbbi, 2008-as hitelmegállapodásban jelen volt a Világbank is.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter péntek délelőtt jelenti be az IMF delegációjának, hogy Magyarország egy "biztosítás típusú megállapodást" szeretne kötni az IMF-fel - közölte Orbán Viktor kormányfő, aki szerint Magyarország gazdasági önállósága továbbra sem lesz korlátozható.

Hogy pontosan mit jelent a "pénzügyi biztosítás", amiről a kormány szerződni akar az IMF-fel, egyelőre nem tudni, az eddigi jelzések alapján azonban valószínű, hogy a kormány elővigyázatossági készenléti hitelkeret-megállapodást kötne a Nemzetközi Valutaalappal. Ezt azok az országok kérhetik, amelyeknek nem kell azonnali mentőöv, de szükségük van egy biztonsági hálóra.

Elemzők ugyanakkor kételkednek az ilyen típusú megállapodás lehetőségében, mivel a kormánybejelentés szerint az IMF-fel történő együttműködés nem foglalna magában hitelfelvételt és nem sértené az ország gazdasági függetlenségét - márpedig bármiféle IMF-programnak lennének feltételei. Magyarország a török példa követésére készülhet, ami azt jelenti, hogy végtelen hosszúságúra nyúló tárgyalásokat kezd az IMF-fel anélkül, hogy végül megállapodást kötne - véli Timothy Ash, a brit Royal Bank of Scotland (RBS) vezető elemzője és Peter Attard Montalto, a Nomura szakértője. Törökország másfél éven át tárgyalt a Valutaalappal egy készenléti megállapodásról, majd 2010 márciusában közölte, hogy nincs szüksége segítségre.

Ugyancsak Ash-t idézi egy újabb cikkében a Financial Times szerkesztőségi blogja: eszerint a zavaros mód, ahogyan a kormány bejelentette szándékát, folyamatosan hangsúlyozva közben nemzeti érdekeihez fűződő jogait, "azt a zavaró érzést kelti bennem, hogy mindez nagyon szomorúan végződhet".

Tegnapi válaszközleményében az IMF tudatta, nem kapott felkérést a tárgyalások megkezdésére, amelyre a jelenleg Magyarországon tartózkodó delegációjának nincs is felhatalmazása.

Forrás: hvg.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.03.13. 10.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget