Ma 2019. 1. 16, szerda, Gusztáv napja van.

Egészségügyi dolgozók pótléka lesz a chipsadó

2011.11.24 08:36. - Booster

Idén 2,4 milliárd forint bevételre számít a kormány a chipsadóból, amelyet szeptember 1-jével vezettek be. A pénzt az egészségügyi dolgozók kapják. Az „egészségtelen" termékek gyártói közül többen új technológia alkalmazására álltak át. Az üzletekben több száz forint árkülönbséggel árulják az energiaitalokat.


Kiss Gábor Gergő

Jövőre mintegy 300 milliárd forintot fordítanának az egészségügyi intézmények felújítására, valamint 40 milliárdot az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének javítására – tájékoztatott Szócska Miklós. Az egészségügyért felelős államtitkár külön kitért a szeptember 1-jével bevezetett népegészségügyi adó tervezett bevételeire, amelyben 5 termékcsoport ára – üdítő, energiaital, előre csomagolt cukrozott készítmény, sós snack és ételízesítő – drágult különböző mértékben. Szócska úgy fogalmazott, az adó hozza a várt eredményt: az idénre tervezett 3 milliárd forintból legalább 2,4 milliárd forint biztosan befolyik, amit egy összegben az egészségügyi dolgozók pótlékrendszerébe forgatnak vissza még ebben az évben.
 

A chips továbbra is fogy, de  az olcsóbat keresik a vásárlók. Fotó: Frank Yvette
A chips továbbra is fogy, de az olcsóbat keresik a vásárlók.
Fotó: Frank Yvette

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője lapunknak elmondta: a vásárlók árérzékenyek, egyértelműen az olcsóbbat keresik. A különböző termékcsaládoknál még mindig vannak olyan gyártók, amelyek termékeit a régi áron tudják kínálni a felhalmozott készletek miatt. – Azonos jellegű termékeknél azt veszik az emberek, amelybe még nem épült be a népegészségügyi termékadó. Ezért egyelőre még nem tapasztalunk forgalom-visszaesést. Ha már mindenből csak a drágábbat lehet kapni, mi is tisztábban látunk majd – mondta Fodor. A gyártói oldallal kapcsolatban közölte: a cégek azonnal reagáltak a történtekre, azt vizsgálták, hogyan tudnák elkerülni a termékadót.
 

Eltérő árak

Fél liter Burn energiaitalért szeptember 1-je előtt a legtöbb szupermarketben 299 forintot kellett fizetni. A chipsadó bevezetése után a cég nem csökkentette a hozzáadott koffeint, így ezen kiszerelés ára 425 forint lenne. Akad azonban olyan üzletlánc, amelynek egyik szegedi boltjában a vegyesgyümölcs-ízű élénkítőt 499 forintért árulják. Az egyik hipermarketben ugyanezt a kiszerelést még az áremelés előttinél is olcsóbb, 210 forintos áron láttuk. A népegészségügyi termékdíj egyébként tesztfázisban van decemberig. A díjszabások januártól ismét változhatnak, és arról is volt szó, hogy növekszik majd az adó hatálya alá eső termékek köre, de erről egyelőre nem született döntés.
 

– Ezt pozitív hatásként kell elkönyvelni: olyan komponensek jelentek meg az élelmiszerekben, amelyek egészségesebbek a korábban használtnál – magyarázta a kommunikációs vezető. Ezzel cseng egybe a Tesco móravárosi hipermarketjében szerzett tapasztalatunk.

– Az üzletek több 100 forint különbséggel árulják az energiaitalt és a chipset. Egyelőre nem nagyon vettem észre az áremelést: a chipsek között mindig akad valami akciós. Az energiaitalt nem szeretem, de láttam, hogy több gyártó egészségesebbé tette a formulát. Ha másra nem, erre jó volt, hogy kitalálták a termékadót – vélekedett Kocsis Gyöngyi, aki a hipermarketben nézelődött.

A legnagyobb mértékű áremelést a már említett energiaital-gyártóknak kellett elszenvedniük: 250 forinttal lett drágább az élénkítő literje, ha koffeintartalma meghaladja 100 milliliterenként a 10 milligrammot. A Hell Energy Magyarország Kft. új termékei néhány hete jelentek meg a piacon. A cég kommunikációját ellátó kft. munkatársa lapunk kérdésére elmondta: italuk már nem tartalmaz hozzáadott koffeint, az új összetevőként megjelenő mateteában pedig csak minimális mennyiségű természetes koffein található. A Hellt ugyanakkor a minap értesítették: a kormány talán már a héten újra akarja értelmezni az energiaital fogalmát. Egyelőre a cég jogászai se tudják, hogy a népegészségügyi adó kapcsán vonatkozik-e rájuk bármiféle fizetési kötelezettség. A Wattot gyártó cég is csökkentett: italukban 100 milliliterenként 9,9 milligramm koffein található. A Chio német tulajdonosa pedig a chipsadó miatt nem telepíti Magyarországra popcorn- és mogyoróstermék-gyártó üzemét.

Délmagyarország napilapHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget