Ma 2020. 7. 6, hétfő, Csaba napja van.

"A magyar költségvetés golyóálló"

2011.11.25 19:11. - Lakatos Éva

Matolcsy szerint a leminősítés spekuláció,de a közgazdászok tanácsait azért megfogadják.


Erősíteni kell a gazdasági növekedést, hogy tartani lehessen a 0,5-1 %-os növekedést, illetve újra le kell ülni tárgyalni a bankokkal. Ezeket a tanácsokat kapta a miniszterelnök a 11 vezető közgazdásztól a mai gyűlésen.

Orbán Viktor a magyar gazdaságról egyeztetett tizenegy közgazdásszal ma délután. A tanácskozáson a kormányfő, Matolcsy György gazdasági miniszter és Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár mellett Bod Péter Ákos, Csaba László, Járai Zsigmond, Hamecz István, Barcza György, Szász Károly, Töröcskei István, Soós Lőrinc, Auth Henrik, Szapáry György és Arnold Mihály vesz részt. A konzultáció után várhatóan Matolcsy György és Szijjártó Péter tart sajtótájékoztatót.

A közgazdászokkal szeptemberben már volt egy megbeszélés [1]. Akkor elhatározták, hogy a „nemzetközi helyzetre való tekintettel” a havonta lesz ilyen találkozó, azonban azóta ez volt az első ilyen alkalom. Arról az ülésről Matolcsy azt érzékeltette, hogy a közgazdászok támogatták a kormányzati terveket és célokat, ám lapunknak később Bod Péter Ákos elmondta, hogy több kritikát is megfogalmazta.

A gyors újbóli összehívás minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a Moody’s nemzetközi hitelminősítő péntek hajnalban befektetésre nem ajánlott bóvli kategóriába sorolta a magyar államkötvényeket, ráadásul fenntartotta a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást. A lépés nyomán rekordközelbe emelkedett a magyar államcsőd-kockázat, péntek délelőtt gyengült a forint és a tőzsde, igaz, a forint kora délután visszaerősödött a reggeli szintjére.

Forrás: index.hu; szolnokinaplo.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.01 (25. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget