Ma 2019. 6. 25, kedd, Vilmos napja van.

A második Adventi gyertya meggyújtása a Kossuth téren

2011.12.03 19:32. - Kovács Janka

Már a második adventi gyertya is ég Szolnok főterén. A gyertyák szimbólumok: út egymáshoz, út a szeretethez.


A Kossuth téri tömeg forraltborozva-teázva várta a következő gyertya lángját miközben a hóemberként beöltöztetett gyerekek vígan szaladgáltak a színpadon a műsor kezdete előtt. Szabó István alpolgármester köszöntötte a közönséget majd Máté György esperes megosztotta gondolatait a szívtől szívig ható valós értékekről. Pénzen és tárgyi ajándékon nem lehet szeretetet vásárolni és Advent az az időszak, amikor kerüljünk közelebb egymáshoz és Istenhez is. Az evangélium is az útkészítésről szól, így hát keressük az utat egymás lelke között. Dr. Varga Lajos segédpüspök folytatta Máté György gondolatát annyival, hogy ha utat találunk egymás lelkéhez, akkor az a mi gazdagságunk, még ha fáradságos munkával is tesszük meg azt. Advent a megtisztulás és az útkeresés jelképe a teremtő Isten kegyelméig, hogy el tudjuk és be is tudjuk fogadni egymást.
A délutáni összejövetelen a Jubilate kórus és a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium növendékei énekeltek, verset szavaltak (Papp Vivien), gitároztak (Markóth Nikolett) és furulyáztak (Jakab Zsófi).

Advent hagyománya a 4. századig nyúlik vissza, amikor VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát. Az időszak jelentése eljövetel, ami az „adventus Domini” kifejezésből származik és annyit tesz: az Úr eljövetele. A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila (viola), mely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnap (gaudete vasárnap) az Úr eljövetelének közelségét ünneplik; e nap liturgikus színe a rózsaszín.
Adventkor valóban próbáljunk kissé lassítani életünk tempóján és odafigyelni másokra, törődni a környezetünkben élőkkel. Lehet, hogy elcsépelt szavaknak látszik, de nem az. Készítsük fel lelkünket szentestére, a boldogság és a szeretet befogadására, ne csak mondjuk valakinek, hogy szeretjük, hanem éreztessük is vele.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.06.19.
Presztízs nyár 2019. VI. évfolyam 2.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget