Ma 2018. 12. 13, csütörtök, Luca napja van.

Szigorodnak a cafetéria szabályai - 2012-es cafeteriaújdonság az Erzsébet-kártya

2011.12.06 09:36. - Booster

Nagyobb adóteher mellett, de továbbra is előnyösek a béren kívüli juttatások. 2012-es cafeteriaújdonság az Erzsébet-kártya, amelyet hideg és meleg készételre lehet beváltani.


Fekete Klára

Az adótörvények 2012-es változásaival együtt szavazta meg az Országgyűlés a cafeteria jövő évre tervezett rendszerét is. Ha az összes, adómentes vagy kedvezményesen adózó béren kívüli juttatást összeadjuk, nagy összeget kapunk. De ha az átlagdolgozó évi 150–200 ezer forintos „plafonja" alapján számolunk, kiderül: 2–3 kisebb tételre elegendő a bérkiegészítés. Elmagyarázzuk a legfontosabb változásokat.

Emelkedő teher

Eddig a béren kívüli juttatások értékének 1,19-szerese után a kifizetőnek csak 16 százalékos személyi jövedelemadót kellett fizetnie, 2012-től 10 százalék egészségügyi hozzájárulással is megfejelik a juttatást. Az adóteher így 30,94 százalékra nő. Összesen legfeljebb évi 500 ezer forint (illetve a jogviszonyban töltött napokkal arányos) értékben nyújthatók az egyes juttatások, de félmillió fölött az eho 27 százalékra ugrik.

Átalakuló étkeztetés

Ha munkahelyi, üzemi étkeztetésnek minősülő szolgáltatásban eszik a dolgozó, vagyis az üzemi konyhára fizet be, akkor havi legfeljebb 12 ezer 500 forintos „ebédjegyet" kaphat.

Emellett „fogyasztásra kész hideg és meleg étel" vásárlására jogosító Erzsébet-utalvány is adható, havi legfeljebb 5000 forint értékben: a melegkonyhás vendéglátóhelyeken és a hipermarketekben is használható. Új a rendszerben, hogy januártól állami monopólium lesz az étkezési jegy kibocsátása.

Széchenyi Pihenő Kártya

A SZÉP-kártyán 3 alszámlára vagy zsebbe lehet utalni a pénzt: szálláshely-szolgáltatásra maximum 225 ezer forintot, vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatásra (munkahelyi étkeztetés is) 150 ezret, szabadidős szolgáltatásra, rekreációra legfeljebb 75 ezer forintot. A cafeteriában tehát – ha van munkahelyi étkezde – összesen akár havi 30 ezer forintot is „le lehet enni". A SZÉP-kártyán idén legfeljebb 300 ezer forintot lehetett igényelni, jövőre már 450 ezret.

Nem változik, megszűnik

Változatlanul béren kívüli juttatásként lehet adni a helyi utazásra jogosító bérletet, az iskolakezdési támogatást a minimálbér 30 százalékáig, az önkéntes kölcsönös pénztárakba fizetett munkáltatói hozzájárulást – nyugdíjpénztárba a minimálbér 50 százalékát, egészségpénztárba a minimálbér 30 százalékát –, az iskolarendszerű képzés költségéhez való munkáltatói hozzájárulást. Az internet támogatása azonban megszűnik.

Adómentes elemek

Vannak adómentes elemek is a rendszerben: ilyen a sporteseményre szóló belépő évi 50 ezer forintos összeghatárig, a számítógép használatba adása, a kockázati életbiztosítás, a munkába járás megtérítése – és a végtörlesztés támogatása. 7,5 millió forintig adómentesen kifizetheti a munkáltató a tartozást.

Hol fizethetünk?

A hvg.hu szerint probléma, hogy még nem dolgozták ki, hogy lehet fizetni az Erzsébet-utalványokkal. Míg a jelenleg érvényes étkezési jegyekkel mintegy 50–60 ezer helyen lehet fizetni az ország egész területén, az Erzsébet-kártya elfogadóhelyeinek toborzása még el sem kezdődött. Legalább 10 ezer üzletet kellene bevonni a programba január végéig, hogy zökkenőmentesen elindulhasson. Az elektronikus SZÉP-kártyák startja is nehézkes volt idén, de a kettőt azért sem lehet összehasonlítani, mert az Erzsébet-kártya papírból készül.

Délmagyarország napilapHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.12.05. 48.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget