Ma 2019. 3. 18, hétfő, Sándor napja van.

Kiállítják a szocializmus játékszereit

2011.12.07 09:29. - Lakatos Éva

 

Lábbal hajtott szovjet Moszkvicsokkal, cseh és kelet-német autómodellekkel, PIKO játékvasutakkal találkozhatnak a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum csütörtökön nyíló kiállításának látogatói, akik a szocializmus játékszereit nézhetik meg.

Hirdetés

 

"Az egykori szocialista országok - a Szovjetunió, az NDK, Csehszlovákia, Lengyelország, Bulgária, Románia, Kína és természetesen Magyarország - játékiparának teljességét szeretnénk bemutatni: mindaz, ami annak idején hiánycikk volt és sorba kellett érte állni, most egy helyszínen megtekinthető lesz három hónapon keresztül" - mondta el a tárlat rendezője.

Janovszki Tamás főigazgató-helyettes szerint a kiállítás több száz darabos anyaga a legjelentősebb magyar játékgyűjtők kollekcióiból áll össze, néhány, az MMKM által őrzött játékkal kiegészítve.

A látogató 1945 és 1989 között gyártott, zömmel mechanikai, azaz önálló mozgásra képes játékokkal találkozhat. Az anyagban helyet kaptak közlekedési eszközök, gépek, játékpisztolyok, konstrukciós készletek, építőjátékok, összerakható műanyagrepülőgép-modellek és kisvasutak is.

A látogatók a saját maguk által fejlesztett árammal működtethetnek két autóverseny-pályát, de a gyerekek játszhatnak egy TT vasúti terepasztallal is.

Beszámolója szerint a karácsonyra készülve a múzeum berendezett egy 1960-as éveket idéző enteriőrt, amelyben két gyermekbábu diafilmeket néz, miután kibontották ajándékaikat.

A kiállítótérben korabeli zene szól és a látogatók ízelítőt kapnak a kor játékreklámozási technikáiból: plakátok és fotók idézik meg az egykoron rendkívüli népszerűségnek örvendő játékvásárokat, kiállításokat. A szocialista játékgyártást, játékkereskedelmet az MTVA jóvoltából egykori híradófelvételeken keresztül is megismerhetik az érdeklődők.

A Szocializmus játékszerei című tárlat csütörtöktől 2012. február 29-ig látható a közlekedési múzeumban. 

Forrás: MTIHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.27. 8.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget