Ma 2019. 2. 17, , Donát napja van.

Fizetésképtelen cégek: Szolnok is

2011.12.19 10:50. - Lakatos Éva

Több vidéki megyében jelentősen megugrott a fizetésképtelenné váló cégek aránya idén, Jász-Nagykun-Szolnok Megyében több mint 1 százalékpont felett a tönkrement cégek száma, a tavalyi évhez képest.

Hirdetés

 

Több vidéki megyében jelentősen megugrott a fizetésképtelenné váló cégek aránya idén, a listát vezető Komárom- Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében például 100 vállalkozásból közel 7 csődbe megy - közölte a Dun & Bradstreet Hungária (D&B) nemzetközi cégminősítő. A felmérés szerint megdőlni látszik az a tézis, hogy a keleti megyékben működő cégek kockázatosabbak.

 

Országos szinten is jelentősen nőtt a bedőlési arány, ugyanis 2011-ben már meghaladta a 3,5 százalékot. Ennél azonban a legtöbb - 15 -megyében lényegesen magasabb a fizetésképtelenségi arány - közölte a társaság. Bedőlési arányon azt értjük, hogy mekkora volt a fizetésképtelenségi eljárások (felszámolás, csőd) aránya a cégek átlagos számához viszonyítva.

Komárom-Esztergom megyében 100 cégből több mint 7 szűnik meg egy év alatt fizetésképtelenség miatt, pedig egy évvel korábban alig 4 százaléka a vállalkozásoknak dőlt be a megyében. Sok megyében drasztikusan nőtt a cégek bedőlési aránya, és csak 5 területen csökkent. Pest, Heves, Csongrád, Borsod-Abaúj és Bács-Kiskun voltak azok a megyék, ahol kis mértékben, de csökkent a cégek fizetésképtelenségi aránya.

A listavezető Komárom-Esztergom megyében megdöbbentően sok csőd és felszámolás indult a 2010-es évhez képest, az itt működő 14-15 ezer cégből több mint 1000 vált fizetésképtelenné idén. Igen jelentősen, több mint 1 százalékponttal nőtt a vállalkozások bedőlési arány Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Veszprém megyében is - teszik hozzá a közleményben.

A nagy bedőlési arányú megyékben tevékenykedő cégekkel való üzletkötés esetén különösen körültekintően érdemes eljárni egy utólagos fizetés engedélyezéskor, de nincs ez másképp a alacsonyabb fizetésképtelenségű megyékben tevékenykedő cégekkel kapcsoltban sem - írja a D&B. Ráadásul mára megdőlni látszik az a tézis, hogy a keleti megyékben működő cégek kockázatosabbak, mivel több nyugaton elhelyezkedő megyében is nagy a cégek fizetésképtelenségi aránya, és a legtöbb helyen folyamatosan nő is ez az érték - teszi hozzá a cég.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.13. 6.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget