Ma 2018. 12. 10, hétfő, Judit napja van.

Itt a teljes Orbánnak írt Clinton-levél

2011.12.30 08:05. - Lakatos Éva

Nyomatékosan kérte Hillary Clinton Orbán Viktort arra, hogy a demokratikus értékeknek megfelelően vezesse át Magyarországot a fontos reformokat eredményező törvényeken - ez derül ki az amerikai külügyminiszter leveléből, amelyet a Népszabadság teljes terjedelmében közölt.


 

Sajnálom, hogy a párbeszéd a magyar és az amerikai kormány között, a kormányunk és a fent említett más konstruktív csoportok építő jellegű észrevételei nem vezettek a törvények alapos újragondolásához. – írta Hillary Clinton december 23-án a magyar kormányfőnek címzett levelében.

Népszabadság birtokába került levél szerint az amerikai külügyminiszter felidézte, hogy az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis októberben szóbeli tiltakozó diplomáciai jegyzéket, demarsot adott át, amelyben aggodalmát fejezte ki az alkotmányos változásokkal kapcsolatban,” kiemelten kérve az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtószabadság és a kormány átláthatósága melletti valódi elkötelezettséget”.  Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban ugyanezeket az aggodalmakat fogalmazta meg az Európai Bizottság Igazsági, Alapjogi és Polgárjogi alelnöke, valamint az EU Pénzügyi Bizottságának hivatala is.

Mint írta, bár teljes mértékben tiszteletben tartja a magyarok jogát arra, hogy Magyarország számára törvényeket alkossanak, „a magam részéről mégis csak sürgetném, hogy fontolja meg a következményeit annak, hogy ha az említett törvények a jövő hónapban változás nélkül lépnek hatályba”.

A levél szerint az Egyesült Államok kormányát az is mélységesen aggasztja, hogy nem változtattak az egyházügyi törvényen, illetve, hogy a médiatörvény túlságosan sok hatalmat koncentrál egy politikai alapon kinevezett Médiatanács kezében.

„Ismét nyomatékosan arra kérem Önt, hogy úgy vezesse át Magyarországot a fontos reformokat eredményező törvények általi változásokon, hogy közben megőrzik az egyéni szabadságjogokat és a szükséges fékek és ellensúlyok rendszerét” – zárta levelét Clinton.

Remélem, hogy a kormánya úgy viszi át e változásokat a parlamenten, hogy mindeközben az egész világ előtt igazolja, hogy Magyarország elkötelezettsége a demokratikus értékek és az egyéni szabadságjogok iránt szilárdabb, mint valaha.

Orbán Viktor egyelőre nem válaszolt az amerikai külügyminiszter levelére, de mint Szijjártó Péter a hét elején mondta, a szokásos rendnek megfelelően fog válaszolni a levélre.

Forrás: hvg.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.28. 47.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget