Ma 2020. 10. 27, kedd, Szabina napja van.

Újabb levelet küld Orbán a végtörlesztésről

2011.12.30 08:38. - Lakatos Éva

Határozott elképzelése van a kormánynak a közalkalmazottak végtörlesztésének menetéről, ezért az állami dolgozók január elején kézhez kapnak erről egy újabb levelet .


 

Január elején újabb levelet küld a közszférában dolgozóknak Orbán Viktor a végtörlesztés pontos menetéről. A kormányfő ezt a péntek reggeli rádióinterjúban jelentette be, ahol a rezidensek követeléseiről azt mondta, nem beszéli a zsarolás nyelvét, és a kormány addig nem tud foglalkozni az orvosok béremelésével, amíg a kórházak adósságban úsznak.

Határozott elképzelése van a kormánynak a közalkalmazottak végtörlesztésének menetéről, ezért az állami dolgozók január elején kézhez kapnak erről egy újabb levelet - mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette: ez egy lehetőség lesz a munkaadóknak, nem pedig kötelesség.

Orbán decemberben már küldött egy levelet a közszférában dolgozóknak, amelyben egy kedvezményes forinthitel lehetőségével buzdította őket végtörlesztésre. A levélben az szerepelt, hogy ennek a hitelkonstrukciónak a részleteit januárban fogják megismertetni.

A kormányfő a végtörlesztésről azt mondta: ez a modern kori Magyaroroszág legnagyobb pénzügyi akciósorozata, szinte "adósrabszolgaság elleni küzdelemként" is felfogható a devizahitelesek "kiszabadítása". A Bankszövetséggel kötött megállapodás Orbán szerint még nem végződött happy enddel, de szerinte sokatmondó, hogy december 23-ig 87 ezer család már végtörlesztetett. "Azoknak, akik nem tudnak élni a végtörlesztés lehetőségével, olyan konstrukciót tettünk le az asztalra, amelynek hatására jövőre átlagosan harminc százalékkal csökken a törlesztőrészletük" - tette hozzá a miniszterelnök.

 
 

Arról, hogy korlátozott ideig (december 30.) lehet benyújtani a végtörlesztési igényeket, Orbán Viktor azt mondta, a bankok abban érdekeltek, hogy ha egy ilyen hatalmas pénzügyi akciót megindítottak, akkor annak időhatárai beláthatóak legyenek. "Nem babra megy a játék" - fogalmazott a kormányfő.

Több mint négyezer milliárd forint a jelenlegi lakáscélú devizahitel állomány - emlékeztetett Orbán, aki szerint ezért az államot is terheli a felelősség. "Épelméjű országokban a felelős politikusok megállíották azt a folyamatot, amely arra buzdított, hogy külföldi devizában vegyék fel a hiteleket. Az előző kormány hibája miatt az államot terheli a felelősség".

Az orvos rezidensek követeléseiről Orbán azt mondta, megállapodásra kell törekedni. Az első és legfontosabb feladat azonban szerinte az, hogy az országban beteg ember ellátatlanul nem maradhat. "Én a zsarolás nyelvét nem beszélem. Ha sztrájk vagy ellenállás lesz, akkor is megoldjuk a beteg ellátását" - fogalmazott Orbán, hozzátéve, hogy az egészségvédelmi akciócsportok már fel is álltak, mert nem állhat elő olyan helyzet, hogy Magyarországon nem működik az egészségügy. "Annyit kérek az orvosoktól, hogy lássák be: egy kuplerájt örököltünk, addig nem tudok jó lelkiismerettel fogallakozni az orvosok bérével, amíg a kórházak adósságban úsznak" - tette hozzá a miniszterelnök. 2012-re nézve van annyi pénz, hogy elfogadható béremelést tudunk adni azoknak az orvosoknak, akik valóban a magyar egészségügyben akarnak dolgozni - mondta.

Forrás: origo.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.10.21 (41. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget