Ma 2019. 3. 22, péntek, Benedek napja van.

A tinik szerint mindenre jó a HPV-vakcina

2012.01.03 14:51. - Lakatos Éva

A méhnyakrák megelőzésére HPV-vakcinát kapott kamaszlányok egy része abban a tévhitben van, hogy a továbbiakban nem szükséges a biztonságos szexre figyelnie – közölték hétfőn amerikai kutatók.


 

Az Archives of Pediatric and Adolescent Medicine című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerzői rámutatnak az oltással és annak határaival kapcsolatos alaposabb oktatás szükségességére.

A Merck és a GlaxoSmithKline gyógyszercégek vakcinái a humán papillómavírus egyes, genitális szemölcsöket okozó törzsei ellen nyújtanak védelmet, de egyik vakcina sem véd más, szexuális úton terjedő fertőzések ellen.

Tanya Kowalczyk Mullins, a Cincinnati Gyerekkórház munkatársa és csoportja 339, 13 és 21 év közötti lányt, valamint több anyát kérdezett ki arról, hogy mit tudnak a HPV-vakcinák által kínált biztonságról.

A lányok közel negyede (23,6 százalék) azt hitte, hogy általában is kisebb náluk a szexuális úton átadható fertőzések kockázata a HPV-vakcinával való beoltottság következtében, ezért például az óvszer használatát is kevésbé fontosnak tartották. A megállapítás azt sugallja, hogy az orvosoknak és a szülőknek az eddiginél alaposabban érdemes elmagyarázniuk, hogy mire szolgál a HPV-vakcina, mi ellen véd, és mivel szemben nem hatásos.

Forrás: MTIHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.03.13. 10.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget