Ma 2018. 12. 10, hétfő, Judit napja van.

Ha nincs megállapodás, mindent pénzzé tehet a kormány

2012.01.05 10:52. - Lakatos Éva

Karácsony óta a kormány tevékenységét ért kritikák és a kormányfő ezekre adott reakciói is jelentősen gyengítették a forintot, és várhatóan továbbra is aláássák a hazai deviza pozícióit, egészen addig, amíg a kormány álláspontja az EU és az IMF által kifogásolt kérdéseket illetően nem puhul, vélték az OTP szakértői elemzésükben.


 

Az S&P leminősítéstől kezdve az EB elnökének levelén át az IMF által megfogalmazott kritikákig látszólag minden lepereg a kormányról, amelynek elmúlt hetekben véghezvitt akciói 300-ról 320 forintra növelték az euró árfolyamát.
A piacok szerint az ország számára elengedhetetlen IMF-megállapodás a hivatalos kormányzati kommunikáció szerint fontos ugyan, de nem húsbavágó - ez az OTP elemzői szerint azt jelenti, hogy Orbán Viktor kormányának van egy B-terve, amely a kormányzati számlákon lévő likvid eszközökre és a piaci forrásbevonásra épít.
Az elemzés szerint az IMF tárgyalások kudarca esetén mindent megpróbálnának pénzzé tenni. Erre vonatkozóan Nártán Roland, az NGM helyettes államtitkára már utalást is tett a WSJ-nek a Mol-pakett értékesítéséről, de nyilván a magánpénztárak eszközállományának államosítása révén a kormány kezelésébe került részvénypakettek is gyorsan sorra kerülhetnek.
Az OTP szerint a kormány számol a nyílt piaci forrásbevonás lehetőségével is, ám erre már most korlátozottak az esélyei (70 százalékos aukciós lefedettség), és a következő időkben rohamosan apadhatnak a rendelkezésre álló piaci források. A kormányzati politikának komoly ára van - a kötvényhozamok lassan elérik a 2008 őszén, 2009 tavaszán látott szinteket, a piaci szereplők már most 150 bázispontos kamatemelést áraznak, és a szigorítást az OTP sem tartja elkerülhetőnek.
Forrás: MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.28. 47.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget