Ma 2018. 11. 14, szerda, Aliz napja van.

Bérek, kommandók

2012.01.06 08:54. - Booster

Őrfi Ferenc

JEGYZET - "Szép, gondoskodó államra is vallhatna a rendelkezés, ha nem megint máséval – ismét a vállalkozókéval – vernék a csalánt."


Még mondja valaki, hogy nincs fejlődés. Míg egy évvel ezelőtt az egykulcsos adó bevezetésekor meglepetésként érte a kormányt, hogy az emberek többsége rosszabbul járt az új rendszerrel, most az adójóváírás kivezetésénél hajlandó volt valaki kezébe venni a számológépet, és előre ki tudta számolni, hogy az alacsonyabb jövedelmű emberek megint rosszul járnak. Pontosabban járhatnak. Egy éve, a pánikgomb megnyomása után a vállalkozókat kezdték vegzálni a politikusok, hogy ha nem működnek együtt – értsd, ha nem kompenzálják a kormány tévedése miatt csökkenő béreket –, rájuk eresztik a Rogán-féle bérkommandót, és kizárják őket a közbeszerzésekből.

Most annyiban más a helyzet, hogy az adójóváírás kivezetéséről szóló jogszabállyal együtt megjelent az elvárt béremelésről szóló kormányrendelet is. Szép és gondoskodó államra is vallhatna a rendelkezés, ha nem megint máséval – ismét a vállalkozókéval – vernék a csalánt. A bérkompenzáció elmulasztása esetére immáron jogszabályban is szankciókkal fenyegetik meg a munkaadókat.

Lehet ezt is csinálni, csak éppen katasztrofális állapotban vannak az ország gazdasági tartópilléreként számon tartott kis- és középvállalkozások is. Karácsonyig több mint húszezer cég ellen indult felszámolási eljárás, ami duplája a 2008-asnak, és 16 százalékkal magasabb a 2010-esnél. A kormány iránti lojalitás hiányával egyáltalán nem vádolható Magyar Kereskedelmi és Iparkamara legfrissebb konjunktúrafelmérése szerint újabb mélyponton az üzleti bizalom Magyarországon, meredeken romlanak a vállalkozások várakozásai. A konjunktúramutató az áprilisi 16,8 százalékról 1,3 pontra süllyedt. Az építőipar helyzete ennél is kritikusabb, indexe már mínusz 21 pontnál jár – ez az az iparág, amelyről azt tartják, olyan, mint egy szeizmográf, pontosan jelzi a gazdaság állapotát. És akkor most ezek a vállalatok szálljanak be az újabb bérkompenzációba!? Amikor a minimálbérek szintén januártól kötelező 12–18 százalékos emelése önmagában is igen nehéz helyzetbe hozza a gazdálkodókat, különösen a magas élőmunka-igényű vállalkozásokat. További elbocsátásokra, munkaügyi trükkökre, feketefoglalkoztatásra lehet számítani.

Közben az urak évi 500 milliárdos egykulcsos „apanázsát" immáron betonba – alaptörvénybe – öntötte a felkent kétharmad.

Délmagyarország napilapHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.07. 44.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget