Ma 2019. 2. 19, kedd, Zsuzsanna napja van.

Halálos mérgű skorpió lapult a bőröndben

2012.01.09 22:24. - Booster

Puerto Rico - Szeged Veszélyes potyautassal tért haza Puerto Ricó-i nyaralásából egy szegedi házaspár: az asszony bőröndjében egy skorpió lapult meg. Az állat képét elküldtük Both Zoltán fővárosi vadállatbefogónak, aki megállapította: halálos mérgű fajtáról van szó. A példány a Szegedi Vadasparkba került.


Többször is kísértettem a sorsot: négyszer–ötször is belenyúltam a bőröndbe. Először a repülőtéren, ahol a rövidnadrágot cseréltük át hosszúra, aztán itthon, amikor elkezdtem kipakolni a ruhákat – tudtuk meg attól a szegedi nőtől, aki férjével múlt héten szerdán érkezett haza Puerto Ricó-i utazásukból. A házaspár tudta nélkül egy skorpiót hozott be Magyarországra: az ízeltlábú potyautas az asszony bőröndjében bújt el.
 

Nem tűnik nagynak, de annál veszélyesebb.
Nem tűnik nagynak, de annál veszélyesebb a potyautas.

– Szerda este még a fogkefékért is könyékig belenyúltam a bőröndbe, amit csak másnap reggel pakoltam ki. Szerencse, hogy a skorpió nem mászott ki az éjjel a csomagból. Ezt valószínűleg annak köszönhetjük, hogy a poggyászunkat a repülő aljában szállították, ahol mínusz 21 Celsius-fok volt, így hibernálódhatott az állat – magyarázta a háromgyermekes asszony, akitől megtudtuk: a bőrönd aljából söprögette ki a morzsákat, amikor észrevette a mozdulatlan skorpiót, ami akkor kezdett el éledezni, amikor egy merőkanállal egy átlátszó műanyag dobozba rakták. A művelet közben ide-oda csapkodott a farkával. A házaspár a Szegedi Vadasparkba vitte a skorpiót, ahol az intézmény egyik munkatársa jegyzőkönyvet írt róla. Nem nyitotta ki a dobozt: bár nem volt szakértő, azt megállapította, hogy a skorpiónak hatalmas méregzsákja van, ebből pedig arra következtetett, hogy halálos a csípése.

– Nagyon nagy gondot okozott volna, ha valakit megmar ez a skorpió – ha gyermekkel teszi, tragédia a vége. A képről nehéz beazonosítani, de az biztos, hogy nagyon erős a mérge – mondta el lapunknak Both Zoltán vadállatbefogó, akitől megtudtuk: minél vékonyabb a skorpió ollója, annál erősebb a mérge, hiszen így tudja gyorsan lebénítani és nyugodtan elfogyasztani a zsákmányát.
 

Both Zoltán vadállatbefogó.
Both Zoltán vadállatbefogó.

Az atomrobbanást is túlélik
Hogy élhette túl a skorpió a repülőutat? – kérdeztük Both Zoltán vadállatbefogótól, aki skorpiók mellett krokodilokat és mérges kígyókat is tart otthonában – engedéllyel. – A skorpiók olyan szívós állatok, mint a csótányok. Úgy tartják róluk, még az atomrobbanást is túlélik. A sivatagban is vígan elélnek, hiszen félévente egyszer esznek egy-egy tücsköt.

– Nem ez az első ilyen eset, amiről hallok, több alkalommal is hívtak skorpióbefogásra. Főleg a trópusi országokból hozzák haza őket véletlenül a turisták, de Horvátországból is tucatnyi kárpáti skorpióval tértek már haza – hallottuk a szakembertől. A pókszabásúak osztályába tartozó állatok félnek az embertől, szeretnek elbújni a sötét, szűk helyeken. Ezért is lapulhatott meg a szóban forgó példány a bőröndben, de cipőkben, a videokamera táskájában és az összehajtogatott törülközőben is szívesen elrejtőznek.

Amíg nem piszkálják őket, nem feltétlenül támadnak, de ha veszélyben érzik az életüket, védekezésből mérget is injektálhatnak a támadójukba. Both Zoltán több ilyen csípést is elszenvedett már. Többek között akkor, amikor Guinness-rekordkísérletre készült. Császárskorpiók marták meg, egyikük a tarkóján. Bár ezt a fajtát a kevésbé veszélyesek között tartják számon, a vadállatbefogó eszméletét vesztette, rohammentővel szállították kórházba.

– 1200–1300 fajta skorpió él a földön. Húsz–harminc százalékát tartják életveszélyesnek az emberre nézve. Ez azonban nem meghatározó, hiszen egy gyengébb szervezetben egy kevésbé erős méreg is nagy károkat tud okozni. Egyes skorpiók erős idegmérge megbénítja a szívet és a mellkasi izmokat ellátó idegeket– magyarázta a szakember. Hozzátette: csak néhány fajtára gyártanak ellenszérumot.

A témában kerestük Veprik Róbertet, a Szegedi Vadaspark igazgatójától megtudtuk: a skorpiót a természetvédelmi hatósággal való egyeztetés után fogadták. Megállapították: a Centruroides nemzetségbe tartozik, amely számos halálos mérgű fajt foglal magába. A külső határozóbélyegek alapján a legvalószínűbb, hogy a Centruroides limbatus egy példánya. Mivel a Szegedi Vadaspark nincs felkészülve ilyen veszélyes, méreggel ölő állat tartására, a hét folyamán a Fővárosi Állat-és Növénykertbe szállítják át.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.13. 6.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget