Ma 2020. 10. 27, kedd, Szabina napja van.

Ismét módosítás a végtörlesztésben - Közös nyilatkozatmintát javasol a bankoknak a felügyelet

2012.01.10 11:59. - Lakatos Éva

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF)  elnöke kívánatosnak tartja, hogy a pénzügyi intézmények vagy érdekképviseleti szervezetük a fedezetigazoláshoz kölcsönösen elfogadott nyilatkozatmintát dolgozzanak ki, mert ez felgyorsíthatná a rögzített árfolyamon történő végtörlesztéshez kapcsolódó ügyintézést, elősegíthetné a végtörleszteni kívánó ügyfelek érdekeinek érvényre jutását. Hogy a végtörleszteni szándékozók mit tartanának kívánatosnak, arról nem érkeztek információk.


 

A PSZÁF honlapján közzétett vezetői körlevél emlékeztet arra, hogy  a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés egyik feltétele szerint a hitelfelvevőnek a végtörlesztési igényt befogadó pénzügyi intézmény részére 2012. január 30-ig maradéktalanul át kell utalnia a végtörlesztéshez szükséges teljes forintösszeget. Ha az adós részben vagy teljesen hitelből végtörleszt, akkor ugyanarra a határidőre  a végtörlesztéshez hitelt nyújtó pénzügyi intézmény által szabályszerűen kiállított, feltétlen és visszavonhatatlan – legkésőbb a jogszabályi előírások szerinti végtörlesztési igénybejelentéstől számított 60 napon belüli időpontig teljesítendő folyósítási kötelezettséget vállaló – írásbeli nyilatkozattal igazolja a végtörlesztéshez szükséges fedezetet a végtörlesztéshez szükséges teljes összegre, illetve annak az átutalással nem fedezett hányadára. 
    Előfordulhat azonban, hogy intézményenként eltérő tartalmú és formátumú nyilatkozatokat adnak ki, amelyek vizsgálata jelentős erőforrást köt le a nyilatkozatot befogadó pénzügyi intézményben, lassítja az ügyintézési folyamatot. A nyilatkozatok eltérő szövegezéséből fakadó értelmezési viták pedig szükségtelenül hátráltathatják az ügymenetet, az ügyfelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztését. 
    A felügyelet ezért jó gyakorlatnak tartja, ha az érintett pénzügyi intézmények – érdekképviseleti szerveik, illetve szakmai szövetségeik révén vagy egyéb módon – a jogszabályi előírásoknak maradéktalanul megfelelő, az érintett intézmények által kölcsönösen elfogadott, az ügyfél végtörlesztési teljesítését jogilag garantáló nyilatkozat mintát dolgoznak ki, és szabadon hozzáférhetővé, felhasználhatóvá teszik más piaci szereplők számára is.

Ha a teljes Körlevélre kíváncsiak, az alábbi linken érhetik el azt.

Forrás: MTIHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.10.21 (41. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget