Ma 2019. 1. 16, szerda, Gusztáv napja van.

Nyolc nap alatt 220 milliárdot ugrott a hiány

2012.01.10 08:44. - Lakatos Éva

Nyolc nappal tavaly év vége előtt módosíttatta a költségvetést a kormány, a végleges hiány az akkor elfogadott számnál 220 milliárd forinttal lett nagyobb, és több mint ezermilliárddal haladja meg azt az előirányzatot, amivel a kabinet nekivágott az évnek.


 

Az állam 1734 milliárd forinttal költött többet bevételeinél tavaly - derül ki a költségvetésért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium gyorstájékoztatójából.
A Matolcsy György vezette tárca sajtóanyaga hosszasan sorolja, hogy a decemberi hatalmas, 487 milliárd forintos hiánynak milyen egyszeri tételek az okai. Átvállalták a megyei önkormányzatok 196 milliárd forintos adósságát azért cserébe, mert az intézmények is az államhoz kerültek, 220 milliárd forint áfát fizettek vissza a cégeknek, ami járt nekik, 50 milliárd forintnyi adósságot vállaltak át a Mávtól, 120 milliárdba került a Magyar Fejlesztési Bank feltőkésítése, 52 milliárd forintba került, hogy kifizették az államhoz beszállító cégeket.
Mindezek mind ismertek voltak az NGM előtt már tavaly. Ezért aztán nehezen érthető, hogy - és erről mélyen hallgat a közlemény - miért lett 220 milliárd forinttal nagyobb a hiány annál, mint amit az NGM december 23-án, vagyis év vége előtt nyolc nappal törvénybe foglaltatott. Mint beszámoltunk róla, aznap benyújtották és a parlament el is fogadta azt a módosító indítványt, amely - épp az MFB tőkeemelését jelölve meg okként - 1517 milliárd forintban állapította meg a 2011-es költségvetés megengedhető hiányát. Ezt lépte túl a most nyilvánosságra hozott adat szerint a deficit.
 
2003-ban László Csaba akkori pénzügyminisztert azért mentette fel Medgyessy Péter kormányfő, mert a hiány a GDP 0,8 százalékával lett magasabb, mint amit december elején prognosztizált az akkori Pénzügyminisztérium. A 220 milliárd forint épp a GDP 0,8 százaléka. Matolcsy pozíziója azonban nincs veszélyben, legalábbis az [origo] forrásai azt valószínűsítették, Orbán ragaszkodni fog Matolcsyhoz a ciklus végéig.
És még pótköltségvetést sem kellett készíteni
Nem csak a nyolc nap alatti óriási mellélövés miatt érdekes a tavalyi hiányadat. Eredetileg a parlament arra adott felhatalmazást az Orbán-kormánynak, hogy 687 milliárd forinttal költhet többet a bevételeknél. A végleges szám ennek két és félszerese. A tényadat több mint ezermilliárd forinttal nagyobb annál az előirányzatnál, amivel nekiindult 2011-nek a kormány.
Pedig év közben kétszer is belenyúlt a költségvetésbe a kabinet. Még két hónap sem telt el az évből, amikor egy 250 milliárdos kiigazítást hajtott végre a kormány, ősszel pedig egy százmilliárdos csomagot fogadott el. Ősszel aztán néhány hetente hoztak hol a költekezést elősegítő, hol azt visszafogó döntéseket, december utolsó napjaiban például - mint arról az [origo]-hoz került levél tanúskodott - a pénzszórásra biztatták az intézményeket Matolcsy minisztériumából.
A költségvetési átláthatóságot nem segítette azt sem, hogy úgy írta át parlament még 2010 őszén a szabályokat, hogy az ezermilliárdos hiánytúllépés mellett sem kellett pótköltségvetést benyújtania Matolcsynak, elég volt apránként módosítgatni a költségvetési törvényt. Így jártak el nyáron, amikor a Mol-részvényvásárlás miatt 500 milliárddal emelték a hiányelőirányzatot, aztán szeptemberben, amikor az év elején elhatározott 250 milliárdos kiigazítást átvezették a törvényen, és még az év utolsó hónapjaiban is kétszer hozzányúltak a törvényhez.
A nyugdíjvagyon mindent elfed
Az 1000 milliárd forintos hiánytúllövés azonban mit sem számít, mert ez a magyar kimutatás szerinti, úgynevezett pénzforgalmi módszertan szerinti egyenleget viszi mínuszba.
A befektetőket, az EU-t az uniós módszertan szerinti egyenleg érdekli, az pedig az államhoz került teljes nyugdíjpénztári vagyont bevételként figyelembe veszi, míg a magyar kimutatás csak egy kisebb részét (az uniós módszertan szerint durván 3000 milliárd forinttal javítja az egyenleget a nyugdíjvagyon, a magyar kimutatás szerint 530 milliárddal). Így pedig az uniós módszertan szerint minden bizonnyal még többletet is mutat a 2011-es költségvetési szaldó. Erről az első, majdnem végleges számot március elején ismerhetjük meg, akkor jelenti le Magyarország a tavalyi államháztartási egyenleget az EU felé.
Forras origo.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget