Ma 2020. 10. 1, csütörtök, Malvin napja van.

Több száz gyanúsítottja van a tiszabői

2012.01.10 08:36. - Lakatos Éva

Háromszázegy gyanúsított összesen 315 millió forint kárt okozott különböző bűncselekményekkel a tiszabői szociálpolitikai támogatásokkal épült lakások építésével kapcsolatos csalássorozatban.

Hirdetés

 

Szabó Zita közlése szerint a 301 gyanúsítottból 19-en szervezőként ügyködtek, ők voltak leginkább haszonévezői a bűncselekményeknek. A nyomozás során összesen 178 rendbeli csalást, 182 rendbeli közokirat hamisítást, 12 rendbeli hivatali visszaélést, 17 rendbeli hivatalos személy általi közokirat-hamisítást és 8 rendbeli okirattal való visszaélést állapítottak meg - ismertette a jellemző adatokat az őrnagy.
    Jelenleg az eljárás utolsó fázisa, az iratismertetés zajlik, ami a nagyszámú gyanúsított miatt heteket vesz igénybe. Ezt követően az anyagot vádemelési javaslattal küldik át a megyei főügyészségre - tette hozzá a sajtószóvivő.
    Közlése szerint a 2005 és 2009 közötti időszakban történt bűnesetek lényege, hogy a gyanúsítottak fiktív ingatlan-adásvételi szerződések megkötése után igényeltek különböző összegű, de általában több millió forintos szociálpolitikai támogatásokat. A vevők az esetek nagy részében nem akartak a támogatással megvásárolt lakóházakba költözni, és nem is rendelkeztek a támogatás folyósításához szükséges 30 százalékos önerővel, a bűncselekményekkel az állami támogatás jogtalan megszerzése volt a céljuk.
    Az ingatlanok valós forgalmi értéke jóval alacsonyabb volt, mint az adásvételi szerződésen feltüntetett összeg, sokszor csak annak tizedét tette ki. A több gyermeket nevelőket - akik a kellő önerő megléte esetén jogosultak lettek volna az állami támogatásra - tiszabői szervezők keresték fel helyben, illetve az ország más településein. Ők a rászorulóknak a támogatás "elintézését" ígérték és házhoz jutással kecsegtették őket, a legtöbbször azonban azt közölték velük: mivel azok pénzhiány miatt úgysem tudnák igénybe venni a "szocpolt", ők azt egy meghatározott összegért megvásárolják tőlük, cserébe a kapott állami támogatást eltették.
    A gyanúsítottak körébe beletartoznak a szervezők mellett az ügyben eladóként, illetve vevőként szereplők  
is, akik a fiktív szerződések nyomán lehívott támogatási összegekből kis mértékben ugyan, de részesültek. Az eljárás során előzetes letartóztatásban volt a polgármester, a jegyző, valamint a képviselő-testület több tagja, így a helyhatóság egy időre működésképtelenné vált.
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.30. (38.szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget