Ma 2020. 12. 4, péntek, Barbara, Borbála napja van.

Fellegi Washingtonban: az IMF "kézzelfogható lépéseket" akar

2012.01.13 08:38. - Lakatos Éva

Nem kapott időpontot az IMF-től a hivatalos hiteltárgyalások megkezdésére Fellegi Tamás, aki csütörtökön Washingtonban folytatott előzetes megbeszéléseket a valutaalap vezetőjével, Christine Lagarde-dal. Az IMF-vezér szerint a szervezet "kézzelfogható lépéseket" vár Magyarországtól, mielőtt a tárgyalások elindításáról dönthetne.


 

"Hasznos eszmecserét folytattunk a Magyarországon az utóbbi időben lezajlott gazdasági eseményekről és arról, hogy a Valutaalap hogyan tudna legjobban segíteni az országnak a jelenlegi gazdasági helyzet kezelésében" -közölte a tárgyalásokról Christine Lagarde.
Az IMF vezetője közleményében azt írta, jelezte Felleginek, hogy mielőtt az IMF eldönthetné, elkezdi-e és ha igen, mikor a készenléti hitelmegállapodásról szóló tárgyalásokat, "kézzelfogható lépéseket" szeretne látni a kormány részéről az összes, makrogazdasági stabilitás szempontjából fontos politika megvalósítására vonatkozó erős elkötelezettségét illetően.
Az európai hatóságok és intézmények támogatása is kritikus fontosságú lenne az új IMF-megállapodásról szóló sikeres tárgyalásokhoz - tette hozzá Lagarde.
Lagarde és Fellegi az MTI beszámolója szerint megállapodott abban, hogy Magyarországnak olyan politikát kell folytatnia, amely megerősíti a piacok bizalmát a magyar gazdasági helyzetben és lefekteti a fenntartható fejlődés alapjait az országban.
Készek megvitatni az összes aggályt
 
A magyar fél által kiadott közlemény szerint Fellegi megerősítette a magyar kormány elkötelezettségét amellett, hogy ezeket a célkitűzéseket megvalósítsa egy közös egyetértéssel elfogadott program keretében. Fellegi kifejezte a magyar kormány készségét arra, hogy megvitassa a részt vevő felek valamennyi felmerülő aggályát.
A miniszter hangoztatta az időtényező fontosságát, és azt mondta, hogy Magyarország az EU tagállama, és minden IMF-programról folytatott megbeszélésről egyeztetnie kell az unió vezetésével, ezért a magyar delegáció hamarosan megbeszélést folytat az Európai Központi Bankkal és az Európai Bizottsággal is.
"Teljes mértékben megértjük és egyetértettünk az IMF szakértőivel abban, hogy Magyarországnak olyan irányvonalat kell követnie, amely megerősíti a piacok bizalmát, a magyar gazdaságot és a magyar intézményeket, hogy lefektessük a fenntartható gazdasági növekedés alapjait" - jelentette ki a tárgyalások után megtartott sajtótájékoztatóján Fellegi Tamás.
"Elismertük, hogy a két fő fókuszpontnak a piacok bizonyosságának és bizalmának, valamint a gazdasági növekedésnek kell lennie" - hangsúlyozta Fellegi Tamás, aki elmondta, a jövő héten európai partnereivel tárgyal, hogy a nézetkülönbségek elsimítása után meg lehessen állapodni a tárgyalások menetrendjében és megkezdésükben.
Az MTI-nek nyilatkozva Fellegi Tamás elmondta, hogy az IMF-fel folytatott megbeszélései csupán az első állomását jelentették egy kéthetes előkészítő tárgyalássorozatnak. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a washingtoni egyeztetések közben nem kellett módosítani a magyar küldöttség mandátumát (vagyis azok egy olyan megállapodásról folytak, amelyek elősegítik, hogy Magyarország a piacokról finanszírozhassa magát).
Az alkotmányról nem volt szó
Fellegi Tamás szerint a megbeszélések minden szintjén említésre került a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének, valamint egy háromoldalú, magyar-IMF-EU megállapodásnak a fontossága, az új alkotmány rendelkezései viszont nem kerültek szóba. A tárca nélküli miniszter a távirati irodának elmondta, hogy a leendő készenléti hitelkeret összegéről sem esett szó.
A hitelkeret majdani hivatalos formájára vonatkozó kérdésre Fellegi Tamás így válaszolt: "A jelen pillanatban ott tartunk, hogy egy olyan készenléti hitelről fogunk tárgyalni minden valószínűség szerint, amelynek fontos eleme lesz a kondicionalitás és az ellenőrzés is. Ennek a konkrét formája és összege a tárgyalások függvénye lesz."
Az IMF-hitelről szóló hivatalos tárgyalásokat előkészítő informális megbeszélésen Fellegi mellett részt vett Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és Szapáry György washingtoni nagykövet is. Fellegi és a magyar delegáció további két tagja hétfőn érkezett Washingtonba.
Nyakába veszi a fél világot a hitelért
Fellegi az amerikai út után a jövő héten Németországban folytatja előzetes egyeztető körútját, ahol hétfőn és kedden is tárgyalásokat folytat. Találkozik többek között Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével és Jens Weidmann-nal, a Német Szövetségi Bank (Bundesbank) elnökével. A megbeszéléseken részt vesz Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is.
Január 19-én Fellegi Bécsben tárgyal majd, ahol Ewald Nowotny osztrák jegybankelnökkel és Maria Fekter pénzügyminiszterrel találkozik. Ezt követően az IMF- és EU-tárgyalásokért felelős miniszter Brüsszelbe utazik, ahol január 20-án találkozik Olli Rehn európai bizottsági alelnökkel.
Az Európai Bizottság korábban jelezte: Rehn nyitott arra, hogy találkozzék Fellegivel, de ez önmagában még nem jelenti a hiteltárgyalások hivatalos megkezdését. A biztos hétfőn azt mondta, hogy az MNB-törvény "egyike lesz az előfeltételeknek", mert Magyarország nemrégiben elfogadott jegybanktörvénye sérti az uniós jogot és veszélyezteti a jegybank függetlenségét.
Nem tudni, miről dönthet egyedül
A hvg.hu kormányzati forrásai korábban azt közölték, nem nyilvános, hogy pontosan milyen mandátuma van Felleginek a tárgyalásokra, milyen feltételekre mondhat magától igent, miről kell egyeztetnie a kormánnyal és mi az, ami „tabu”.
„Nyilván nem erősítené a magyar tárgyalási pozíciókat, ha ezekről bármilyen részlet kiszivárogna” - mondta ezzel kapcsolatban egy kormányzati forrásunk, ismételt kérdésünkre csak annyit válaszolva, hogy a miniszter olyan feltételeket fogadhat el, melyek „alapvető nemzetstratégiai érdekeket nem sértenek”.
Orbán Viktor korábban erről úgy nyilatkozott: Fellegi Tamás főtárgyaló mandátuma négy kérdésre terjed ki. Eszerint a tárca nélküli miniszter minden olyan hitelformát elfogadhat újabb kormányzati egyeztetés nélkül, amely abban segíti Magyarországot, hogy továbbra is a nemzetközi pénzügyi piacokról finanszírozhassa magát, vagyis amely nem kiváltja a piaci finanszírozást, hanem "megerősít bennünket a piacokon".
MTI/hvg.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.12.02. (47. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget